Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Tankar inför söndagen

Påskdagen – Kristus är uppstånden

Heliga dagar framför oss. Vi har varit här förut, levt igenom påsken. Ändå denna förnimmelse av nuet i varje stund när vi minns det som hände.

Det fanns en spricka i glädjen, en reva i kärleken, och alla röster tystnade inför att världens hopp var förlorat. Inför att du gick ifrån oss. Och vi hörde att någon förrått dig, en annan förnekat. Och vi förstod inte vad det skulle betyda.

Allt. Visade det sig. Vi kände doften av din rädsla och utsatthet när de slog dig och försköt dig från all mänsklig värdighet. Och vi hörde ljudet av en vrede som ville ditt liv. Och fick sin vilja fram. Någon förmådde inte stå upp för det goda, och det väste i vårt blod och skinnet knottrade sig, som om en ondska gick igenom världen.

På håll skymtade vi ett kors där din trasiga, tunga kropp andats ut den ande som gjorde dig till en människa bland oss. Och över ditt huvud skuggade ett tvivel som kunde fått oss alla att gå under. Om du inte förtröstat.

Och din förtröstan blev vårt skydd. Vårt löfte. Och trots att det var mörkt, lyste våra tårar vid graven, avslöjade all vår längtan. Och du såg dem och du kom tillbaka och sjöng oss att allt var förlåtet. Att du bett om förbarmande över oss. Och för att Gud grep in, skall vi inte dö, utan leva.

Allt är ljus och åter ljus. I det goda inneslutet. Och var blicken nu än söker sig kan vi utbrista:
Rabbouni! Vi ser dig!

Susanna Venetvaara, prästkandidat