Foto: Larisa Koshkina

Bli volontär eller arbeta ideellt

Det finns alltid något att göra i Svenska kyrkan. Eftersom vi har en bred verksamhet inom många olika områden finns det något att göra för alla. Du behövs!

Tillsammans är vi alla bärare av kyrkans gemensamma uppdrag i världen. Som ideellt engagerad får du bidra med meningsfulla uppgifter som en del i ett större sammanhang. Du får också mycket tillbaka, som till exempel social gemenskap och utlopp för dina intressen.

I Svenska kyrkan vill vi främja att du som medlem engagerar dig ideellt i det lokala församlingslivet. Och det finns många sätt att engagera sig!

* Du kan hjälpa till i Kyrkornas Second Hand-butik
* Du kan vara kyrkvärd
* Du kan vara vardagstalare på gudstjänster och andakter
* Du kan ordna kyrkskjuts
* Du kan arbeta under Vårrundan och/eller Höstrundan
* Du kan leda pilgrimsvandringar
* Du kan guida i pastoratets historiska kyrkor
* Du kan baka till olika sammankomster
* Du kan laga mat/servera vid olika sammankomster
* Du kan delta i globalt arbete genom ACT Svenska kyrkan
* Du kan stå med insamlingsbössor
* Du kan besöka äldre/köra rullstol/läsa tidning
* Du kan vara med i väntjänsten
* Du kan vara medhjälpare i Barn- och ungdomsarbetet
Du kan även komma med eget förslag på sätt du kan engagera dig!

Vill du prova att arbeta som volontär hos Kyrkornas Second Hand?

Har du några timmar över ibland? I Kyrkornas Second Hand-butik finns en rad olika arbetsuppgifter som behöver göras. Just nu söker vi volontärer till en mängd olika arbetsuppgifter. Du väljer själv när och hur mycket du vill arbeta.
I Kyrkornas Second Hand-butik behöver vi hjälp med allt från sortering och rengöring, till prissättning och exponering av varor. Vi behöver personal till kassan och butiken som gillar kundservice, försäljning och att ge god service. Vi behöver även dig som kan ta emot, sortera, rengöra och prismärka varor eller som kan tänka dig att hämta skänkta möbler.

Din tid är värdefull för oss – men förstås också för dig. Som volontär hos oss bestämmer du själv när och hur mycket du ska arbeta, det är viktigt att du känner en frihet i hur mycket tid du vill lägga på Second Hand. Vi utgår från dina intressen och önskemål.

VILKA ARBETAR SOM VOLONTÄRER?

Merparten av volontärerna i Kyrkornas Second Hand-butik är pensionärer som är lediga dagtid. De som arbetar som volontärer har olika bakgrund och intressen. En del drivs av ett brinnande miljöintresse, andra har en allmän önskan att göra gott. Någon vill språkträna, några vill träffa människor för att få en social stund och så finns det förstås volontärer som helt enkelt tycker att det är otroligt kul att arbeta med second hand.

VOLONTÄR – MER ÄN ETT IDEELLT ARBETE

Att vara volontär i Kyrkornas Second Hand-butik är mycket mer än att bara komma och arbeta några timmar. Förutom att ta hand om våra kunder får du vara delaktig i alla andra butikssysslor så som att vara kreativ och hjälpa till med skyltning, ta emot och ta hand om skänkta kläder och föremål.

Som volontär hos oss blir du en del av en härlig gemenskap, du får vara med och se människor växa och hitta en uppgift som är anpassad utifrån dina intressen. Och kanske bäst av allt, du får vara med och skapa en mer hållbar värld och en bättre framtid för barn över hela jorden. Året före pandemin kunde vi ge ut nästan 1,7 miljoner till olika biståndsprojekt jorden runt och även en del lokalt här i Götene.

Har du frågor eller vill du anmäla dig för att prova på att vara volontär?
Kontakta Jörgen Eklund som är föreståndare för butiken.
Ring 0511-34 10 20 eller titta in när det passar.