Välkommen till Glanshammars församling, en landsortsförsamling cirka 1 mil öster om Örebro.

Upplev livets stora händelser i våra kyrkor.

För bokning av dop, vigsel och begravning ring 019-20 93 00 eller skriv e-post till glanshammars.forsamling@svenskakyrkan.se.

Anpassning i coronatider

Glanshammars församling förrättar dop och vigsel så länge vi kan följa de nationella råden. Till dessa hör att max 8 personer får närvara (exklusive kyrkans personal och musiker). Kontakta 019-20 93 00 för bokning och samtal med präst.

När en anhörig eller vän har gått bort är det viktigt att få samlas, ta avsked och sörja tillsammans. Även då corona-anpassning råder. Vi följer de nationella råden med max 20 gäster per sammankomst (exlusive personal, begravningsentreprenör och musiker). Mer om vilka rekommendationer som gäller kan du läsa här.

Glanshammars församling är en landsortsförsamling med ca 3500 invånare som ligger en dryg mil öster om Örebro. Vi har 4 kyrkor och en F-6 skola på orten. Tack vare närheten till Örebro erbjuds ett stort utbud av kultur-, fritids- samt utbildningsmöjligheter med bl a universitet. Vi har ett väl fungerande barn- och ungdomsarbete, ett brett utbud av vuxenverksamheter, många engagerade ideella medarbetare och ett rikt gudstjänstliv.

Tredje söndagen efter trettondedagen

En kvinna möter Jesus och förstår att han är Messias. Hon blev så tagen att hon lämnade sin vattenkruka för att berätta för andra vad som hänt. Sedan fick fler och fler möta Jesus och förstod att det verkligen var han. Att han var den utlovade Messias.

Jesus skapar tro

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi vita och röda blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Första Kungaboken kapitel 8, vers 41-43

Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn — ja, också där skall man höra talas om ditt stora namn, din starka hand, din lyftade arm — och denne främling kommer och åkallar dig, vänd mot detta hus, lyssna då i himlen, där du tronar, och gör det som han ber dig om. Då skall alla jordens folk lära känna ditt namn och frukta dig, så som ditt folk Israel gör, och förstå att detta hus som jag har byggt är helgat åt ditt namn.

Romarbrevet kapitel 1, vers 16-17

Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft som räddar var och en som tror, juden främst men också greken. I evangeliet uppenbaras nämligen en rättfärdighet från Gud, genom tro till tro, som det står skrivet: 'Den rättfärdige skall leva genom tron.'

Matteusevangeliet kapitel 8, vers 5-13

När han gick in i Kafarnaum kom en officer fram till honom och bad om hjälp: ”Herre, min tjänare ligger förlamad där hemma och har svåra plågor.” Jesus sade: ”Skall då jag komma och bota honom?” Officeren svarade: ”Herre, jag är inte värd att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord, så blir pojken frisk. Jag är själv en som står under befäl, och jag har soldater under mig, och säger jag till den ene: Gå, så går han, och till den andre: Kom, så kommer han, och säger jag till min tjänare: Gör det här, så gör han det.” Jesus blev förvånad och sade till dem som följde honom: ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro. Jag säger er att många skall komma från öster och väster och ligga till bords med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket. Men rikets egna barn skall kastas ut i mörkret utanför. Där skall man gråta och skära tänder.” Och till officeren sade Jesus: ”Gå. Du trodde och det skall ske.” Och i det ögonblicket blev pojken frisk.

Psaltaren

Psaltaren psalm 36, vers 6-10

Herre, till himlen sträcker sig din nåd, din trofasthet ända till skyarna. Din rättfärdighet är som väldiga berg, din rättvisa som det djupaste hav. Herre, du hjälper både människor och djur. Din nåd är dyrbar, o Gud, i dina vingars skugga finner människor tillflykt. De får njuta överflödet i ditt hus, i din glädjes strömmar stillas deras törst. Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus.

Expeditionstider

Telefonnummer 019-20 93 00