Trädraden står i den södra kanten av kyrkogården. Almarna dog förra året och har varit helt kala en tid. Att avverkningen har dröjt beror bland annat på att det krävs tillstånd av Länsstyrelsen för att ta bort så kallade alléträd. Dessutom får inte avverkningen ske under häckningssäsongen april-juni.
Vi har också väntat på en trafikplan eftersom avverkningen kommer att påverka trafiken på Ingeborgsgatan, där det dessutom redan pågår ett vägarbete.
Men nu är alla tillstånd klara och tisdagen den 22 augusti påbörjar vi arbetet uppifrån korsningen Ingeborgsgatan/Sankt Pauligatan och arbetar oss ned längs Ingeborgsgatan.
- Arbetet utförs av arborister som vi i begravningssamfälligheten anlitar och arbetet sker från gatan. Träden tas ned bit för bit och läggs direkt på lastbil. Vid gravsättningar på kyrkogården pausar vi arbetet för att inte störa, berättar vår landskapsingenjör Elise Nässén.
Stubbar får stå ett par år
När avverkningen är klar kommer stubbarna att stå kvar ett par år för att gynna insekter som trivs i dem. Vi planerar att plantera nya träd vintern 2026/2027 och ersätter då de döda almarna med lind, björk, ek och lönn. Träden som planteras ska ha stammar som är minst 16-18 centimeter i omkrets. Det kommer förstås att ta tid innan de växer sig stora.
- På kyrkogården finns ytterligare tre almar som dött i år och vi väntar på tillstånd från Länsstyrelsen för att ta ned och ersätta även dessa, berättar Elise Nässén.
Träden särskilt viktiga i stadsmiljön
Träden på våra begravningsplatser är viktiga, inte bara för att de bildar vackra gröna oaser i stadsmiljön, de skapar också ekosystemtjänster. De skuggar, svalkar, renar luften vi andas, suger upp vatten och kan vara boplats för många hundra olika arter.
Hur träden placeras, sköts och beskärs ger också kyrkogårdarna olika karaktär och skapar kulturmiljövärden. Därför är vi i begravningssamfälligheten väldigt måna om våra träd.
När vi planterar nya träd gör vi det också för framtidens göteborgare.
- Träd behöver bli 50-70 år beroende på vilken art det rör sig om för att de ska kunna skapa goda ekosystemtjänster. Medellivslängden på kommunens träd är betydligt lägre, träden dör i förtid för att det inte går att skapa en tillräckligt god livsmiljö för dem i gatumiljö. Vi kan däremot pilla ned ett frö i kruka, plantera det och låta det växa i kanske 300 år på en kyrkogård, därför är begravningsplatserna så viktiga i stadsmiljön, förklarar Elise Nässén.
Text och bilder: Birgitta Löwing Kiser, kommunikatör