Vad är okej på kyrkogården?

Det finns inget enkelt svar på frågan. "Det beror på" är tydligen det bästa svaret! Dessutom kan man höra vad forskare och två av kyrkogårdsförvaltningens chefer säger.

Kyrkogårdar har alltid varit en plats för att minnas och en plats att sörja på.
Men kyrkogårdar används nu ibland också som vanliga parker, vilket kan orsaka problem. Frågan utvecklas i korta inslag i Sveriges radios P4 Göteborg. Samt ett insändarsvar i Göteborgs-Posten från begravningssamfällighetens förvaltningschef. 

P4 intervju med religionsforskaren

Göteborgarna öppna för att man kan göra olika saker på begravningsplatser, men man får inte göra vad man vill överallt.

"Det skulle inte uppfattas som okej om jag joggar eller stretchar inne i minneslunden", säger religionsforskaren Wilhelm Kardemark. 

Länk till nyhetsinslaget på SR P4 Göteborg här

Wilhelm Kardemark finns på Göteborgs universitet, Humanistiska fakulteten, Institutionen för litteratur, idéhistoria & religion​

P4 intervju med Christer Blomgren

"Det kan bli en viss kollision och det händer att folk ringer och har klagomål", säger Christer Blomgren, enhetschef för östra skötselområdet i Göteborg, i inslaget.

Länk till nyhetsinslaget på SR P4 Göteborg här​

svar på insändare i GP

"Vi arbetar i dialog med staden, våra besökare, anhöriga, polis, övriga trossamfund och övriga kyrkogårdsförvaltningar för att avgöra hur vi bäst arbetar för att bevara och skapa den specifika miljö som skiljer begravningsplatsen från en vanlig park", säger Cissi Hammer, förvaltningschef för Göteborgs begravningssamfällighet i insändarsvar i Göteborg-Posten 14/8. 

Läs hela svaret som pdf-fil här.