Regeringen gör undantag - 20 får delta vid begravningar

Nyhet Publicerad Ändrad

Begravningsceremonier undantas från maxtaket på åtta personer för allmänna sammankomster som träder i kraft på tisdag den 24 november. - Det känns som en lättnad. Det innebär att de flesta begravningsceremonier kommer att kunna genomföras, säger förvaltningschef Cissi Hammer på Göteborgs begravningssamfällighet.

Beskedet om undantaget kom vid en presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind på fredagseftermiddagen den 20 november.

- Vi inför ett undantag för begravningsceremonier, som innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande sammankomster med max 20 deltagare. Det är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är frågan om, sa Amanda Lind.

- Nu måste vi göra allt för att så få som möjligt ska tvingas ta avsked av någon den älskar, tillade hon.

Måste få ta värdigt avsked

Det finns mycket starka skäl för undantaget, inte minst på grund av den svåra situationen vi befinner oss i, sade Mikael Damberg vid presskonferensen och betonade vikten av att kunna ta ett värdigt avsked av anhöriga som avlider.
Amanda Lind uttalade också att hon är imponerad av hur alla aktörer inom begravningsverksamheten gör sitt yttersta för att respektfullt möta människor i sorg i den här krävande situationen. Hon konstaterade att begravningsverksamheten har fungerat mycket bra och att regeringen bedömer att verksamheten klarar sitt uppdrag väl i hela landet. Hon känner också tillit till att aktörerna lever upp till regeringens förväntningar.

20 plus medverkande

Polismyndigheten har förtydligat vilka som ska räknas som deltagare och utifrån det har biskopsmötet den 24 november uppdaterat sina råd. För begravningar gäller att max 20 personer exklusive medverkande kan närvara. Medverkande utöver de 20 bör innefatta så få personer som möjligt.​

Läs mer: Svenska kyrkan välkomnar beslutet