Ett barn skriver en hälsning till sin morfar på ett gravljus.
Foto: Louise Hedberg /Ikon

Forskare ställer frågor i allhelgonatid

Nyhet Publicerad

Ingår i nätverk för begravningsforskning och besöker några av våra begravningsplatser för att göra en pilotstudie.

På alla helgons dag, lördag 6 november, finns forskare från Göteborgs universitet på några av våra begravningsplatser. De gör en pilotstudie där de ställer frågor till besökare.

Forskarna ingår i nätverket för begravningsforskning i Sverige och är intresserade av vad som händer på begravningsplatserna under allhelgonahögtiden.

- Vi tittar på det sociala, relationen till den döda och ceremonin att besöka begravningsplatsen under allhelgona, berättar Magdalena Nordin, universitetslektor vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Hon är en av forskarna som kommer att finnas på plats. Det är ännu oklart hur många de blir och vilka begravningsplatser de besöker, men troligen blir det Östra kyrkogården och Kvibergs kyrkogård.

Frivilligt att delta

Forskarna kommer att ställa några frågor till besökare om varför de besöker begravningsplatsen och vad de gör där, om de är där ensamma eller i sällskap, om de har rest långt för att komma till kyrkogården.

Självklart är det frivilligt att svara på frågorna. Det kommer att framgå tydligt vilka forskarna är, de har flaggor och kläder märkta med Göteborgs universitet. De kommer troligen att stå i närheten av de platser där vi i Göteborgs begravningssamfällighet har medarbetare på plats för att hjälpa besökare till rätta.

Läs mer om det i vår nyhet Viktig information om alla helgons dag

Eventuellt kommer forskarna att söka bidrag för en mer omfattande studie längre fram.

Berör alla

Begravningsforskningen är ganska begränsad, även om det har bedrivits en del forskningsprojekt i Sverige. Forskningsnätverket skriver så här:

”Begravningar är ett fenomen som sker vid över 90 000 tillfällen per år (vilket i snitt är ca 250 per dag) i Sverige och som alla människor någon gång ställs inför. Det gör begravningar och det som sker i samband med dessa till ett socialt fält som berör samtliga människor över tid och ger därmed en unik möjlighet att få kunskap om och förstå samhället och dess förändringar. Dessutom inkluderar studier inom begravningsfältet ett flertal vetenskapliga discipliner.”

Läs mer på nätverkets sida:

Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle (CRS) 

Har du frågor?

Kontakta begravningssamfällighetens kommunikatör Birgitta Löwing Kiser på telefon 031-731 88 33 eller via e-post till birgitta.lowingkiser@svenskakyrkan.se

Du kan även kontakta forskaren Magdalena Nordin på telefon 031-786 45 21 eller via e-post till magdalena.nordin@lir.gu.se.