Begravningssamfälligheten bidrar till annorlunda julkalender

Nyhet Publicerad Ändrad

Ett julbudskap tillsammans med en vacker granriskrans är vårt bidrag till Trädgårdsföreningens kalender.

Granriskrans med dekorationer i guld och vinrött hänger i ett skyltfönster där byggnader syns som speglingar.
Begravningssamfällighetens julkrans som hänger i skyltfönstret hos Göteborgs besökscentrum på Kungsportsplatsen. Foto: Linnéa Cornelius

Tänk på livet! Det är hälsningen som vi i begravningssamfälligheten skickar till göteborgarna i en annorlunda julkalender. Vårt bidrag består förutom det skriftliga budskapet av en vacker granriskrans i vinrött, grönt och guld.

Göteborgs Trädgårdsförening har i år tagit hjälp av 24 kreatörer och trädgårdsinspiratörer runt om i Sverige och bjudit in dem att göra julhälsningar till göteborgarna i form av var sin krans och var sitt julbudskap.

”Det blir klassiskt, roligt, poetiskt, punkigt och naturligt när tolkningarna och budskapen från trädgårds-Sverige presenteras”, skriver Trädgårdsföreningen på sin hemsida.

Julkransarna hänger i skyltfönstren på Gothenburg Visitor Centre på Kungsportsplatsen där du kan se dem under december. Men du kan också följa julkalendern och dag för dag se varje bild och budskap på Trädgårdsföreningens facebook, instagram eller hemsida, du hittar länkar längre ned.

Van att binda kransar

Begravningssamfällighetens trädgårdsingenjör Linnéa Cornelius är den som har bundit vår krans.

- Förvaltningsledningen kom med önskemål om att det skulle vara en klassisk gravdekorationskrans och att färgerna skulle hämtas från vår rödgula logotyp. Det landade i en granriskrans med dekorationer i vinrött och guld. Jag hade gärna velat använda röda rosor, men eftersom kransen ska hålla till i slutet av december fick det bli rödfärgat granris istället.

Förutom att hon är trädgårdsingenjör är Linnéa också florist och har bundit hundratals kransar. Men det här var första gången hon band en för begravningssamfälligheten.

- Trädgårdsföreningen brukar ha olika julutställningar varje år med olika teman och medverkande aktörer, men det här är första gången vi har blivit inbjudna att delta, berättar hon.

Från Trädgårdsföreningen fanns önskemål att deltagande aktörer skulle återanvända material i kransarna.

- Stålstommen i kransen är säkert 15 år gammal och granriset kommer från min egen trädgård.  Dekorationerna är också mina egna som jag har återanvänt, berättar Linnéa.

Förmedlar hopp och gemenskap

Trädgårdsföreningen vill med årets julhälsning förmedla hopp, inspiration och naturens betydelse för oss alla.

”Julhälsningens namn, Samband, är en påminnelse om att det är gemenskap och sammanhang som till slut betyder mest för oss människor. Vi anade inte hur stark den känslan skulle vara nu”, skriver Trädgårdsföreningen.

Missa inte lucköppningen den 16 december, då är det vår krans och vårt budskap som visas!

Läs mer om och följ Trädgårdsföreningens julkalender på Trädgårdsföreningens webbsida SambandFacebook eller Instagram

Begravningssamfällighetens julbudskap

Tänk på livet!
Inom begravningsverksamheten uppmanar vi gärna människor att tänka på döden. Vi menar att du inte ska vara rädd för att bestämma hur du vill ha det efter din död och att du ska berätta för dina nära så att alla är förberedda när det händer. Men i tider när pandemin orsakar ensamhet och sorg för många säger vi också: Tänk på livet! Kanske kan du bidra till att göra livet lättare för någon i din närhet?

God jul och gott nytt år önskar Göteborgs begravningssamfällighet