Svenska kyrkan i Gävle på Gävle Pride

18-21 augusti

Svenska kyrkan stödjer HBTQIA+rörelsens arbete för lika behandling och rättigheter för HBTQIA+personer, både i Sverige och utomlands. Svenska kyrkan går med i Prideparaden i Gävle och arrangerar programpunkter och vill på så vis förtydliga övertygelsen om att det kristna kärleksbudskapet gäller alla människor, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Svenska kyrkans stående paroll genom åren är: Var inte rädd365!

Svenska Kyrkan arbetar aktivt med HBTQ-frågorna året om, inte bara under Gävle Pride-dagarna i augusti. Vi hälsar alla varmt välkomna i gemenskapen. Vi ses!

Torsdag 18 augusti
12.00 Invigning Gävle Pride 2022, Stortorget

Svenska kyrkan är på plats när årets upplaga av Gävle Pride invigs. Fyra dagar av föreläsningar, workshops, konserter, gudstjänster och mycket annat ligger framför oss.
Svenska kyrkan bjuder på kyrkfika. Kanske träffar du Helga Hund i vimlet?

11.00-16.00 Barn- och familjedag i Heliga Trefaldighets kyrka
Välkommen till Heliga Trefaldighets kyrka för en barn- och familjedag på torsdagen under Prideveckan. I anslutning till kyrkan finns bland annat hoppborg, möjlighet till ansiktsmålning, tipspromenad och pyssel. Var med och sjung och lek, ramsa och tramsa hela familjen 13.00 och 15.00. Nu är tid för samtal om tro, hopp och kärlek! 
Förstärkt fika finns för både små och stora. Ingen föranmälan. 

18.00, 19.00, 20.00 Tornvisning i Heliga Trefaldighets kyrka
Ta tillfället i akt att se staden lite från ovan. Tillsammans med en mindre grupp deltagare guidas du upp för de vindlande trappstegen inne i kyrktornet tills ni når toppen. Där finns det möjlighet att gå ut och njuta av den vidunderliga utsikten från det 300-åriga kyrktornet. Anmälan på plats. OBS! begränsat antal platser, max tio personer per varje visning. Kom i tid!

18.00-21.00 Ungkväll Pride i Heliga Trefaldighets kyrka
Välkommen till Ungkväll! Svenska Kyrkans Unga anordnar en kväll öppen för alla men den passar särskilt bra för dig som är mellan 13 och 30 år. Det blir en kväll i regnbågens färger där vi får samtala och dela tankar om livet och HBTQIA+. Under kvällen finns möjlighet att lyssna till en inspiratör, äta, träffa nya vänner och bli påfylld med hopp! Du kan delta i kreativa workshops och för den som vill göra en egen skylt till lördagens Prideparad finns allt material som du behöver. Kvällen avslutas med mässa. Kom och lär dig mer, kom och fördjupa ditt engagemang, kom och dela med dig! Kom - du är väntad, viktig och värdefull! Ingen föranmälan.

20.30 Mässa i Heliga Trefaldighets kyrka

Fredag 19 augusti 
11.00 ”Vad visste vi om livet?” en sångberättelse med Leif Nahnfeldt i Heliga Trefaldighets kyrka.
”Välkommen till mitt Galleri. Här finns ögonblicksbilder, tidsutsnitt eller ja, en slags dagboksanteckningar i sångform. Jag kallar det Songprints.Texterna har för det mesta skrivits i mobilen på väg någonstans, mitt i steget. Ansiktena som skymtar förbi, kan vara någon du känner igen, kanske är det du, kanske är det jag. Det är minnen av möten, händelser, känslor och tankar som en gång var där och då men som kan bli här och nu.” 
Så börjar sångföreställningen ”Vad visste vi om livet?”  Välkomna!

14.00-16.00 ”Sju sorters kärlek och kakor därtill” musikcafé i Heliga Trefaldighets kyrka.
Afternoon Tea med underhållning. Kom och njut av Gävles läckraste kakbuffé inramat med musik och dikt. Program med Roger Lindblad, sång, Monika Bohman, dikter, Sofia Jeppson, sång och Leif Nahnfeldt, piano. Roger Lindblad, är Gävlebo som är med i körverksamheten i Mariakyrkan och underhåller ofta med sång på Forellplan. Monika Bohman är Gävlebo från Sandviken. I en av sjukdomar begränsad tillvaro tar hon tillvara livets ljusglimtar bland annat med att skriva och har ett stort intresse för litteraturvetenskap och psykologi.
Sofia Jeppson, musikpedagog och Leif Nahnfeldt, präst är medarbetare i Gävle församling.

18.00 SingAlong PRAISEparty i Heliga Trefaldighets kyrka
För dig som vill ha mer sång, musik och dans finns möjligheten att fortsätta in i kyrkan för årets SingAlong. Välkända låtar med texter om liv, hopp och kärlek åt alla varvas med de senaste sångerna och psalmerna i kyrkomusikens outtömliga sångskatt. Ta med en kompis, sjung med den röst du har och kanske får vi valven i kyrktaket att lyfta en aning när vi delar sång och musik tillsammans.

Lördag 20 augusti
11.00 Pre PrideParade Brunch, Staffans kyrka
Kom direkt till Staffans kyrka på lördagsförmiddagen och ät en rejäl brunch tillsammans med andra. Kanske planerar du att senare gå i paraden, eller så är du bara intresserad av att i stunden dela tankar och ord med andra och kanske få nya bekantskaper. Vill du göra en skylt att bära i paraden finns material till hands. Eventuellt föreläsning.
Brunch till självkostnadspris.

14.00 Prideparaden, samling vid Stenebergsparken
Svenska kyrkan går med i Prideparaden under parollen ”Var inte rädd365”.  Möjlighet finns att samlas vid Staffans kyrka innan avgången från Stenebergsparken. Alla som vill, ung eller gammal, är välkomna att gå med i paraden. Paraden går genom Gävle stad till Stortorget, där Svenska kyrkan finns på plats under eftermiddagen.

Söndag 21 augusti
11.00 Högmässa i Heliga Trefaldighets kyrka
Välkommen till en högmässa i kärlekens tecken. Förutom gudstjänstvärdar, musiker, vaktmästare och präst medverkar ungdomar i församlingen med sång och musik. Tillsammans firar vi gudstjänst och nattvard.
Kom som du är – du är väntad, viktig och värdefull! 

12.30 ”En Gud som öppnar eller stänger?” Föreläsning med Peder Thalén i Heliga Trefaldighets kyrka.
Peder Thalén, professor i livsåskådningsvetetenskap vid Högskolan i Gävle.
Är gudstro ett hinder för eller en frigörelse till att vara den man är?
Hur kan kristen teologi utvecklas för att bidra till en frisk syn på sexualitet?
Vad finns det för fördelar med att vara kyrka i ett sekulariserat Sverige?

Peder Thalén leder oss in i ett spännande samtal. Hans forskning är inriktad på hur ett sekulärt livsmönster uppkom och för en tid kom att starkt dominera i länder som Sverige. Men också hur denna strikt sekulära fas kommit att ersättas av ett post-sekulärt samhälle präglad av en radikal pluralism, vilket gjort religionens framtida roll oförutsägbar.

16.00 Regnbågsmässa i Mariakyrkan ”Var stolt 365”
En festlig avslutning på Gävle Pride med bästa Regnbågsbandet. Predikosamtal med Emmy Jansgård, ordförande i Gävle Pride och Leif Nahnfeldt, präst. Och givetvis finfint kyrkfika!

 

Läs mer på Gävle prides webb här

Var stolt 365 - Regnbågsmässa

Söndag 21 augusti 16.00

Bullar

Vill du baka till Gävle Pride?

Gävle Pride firas 18-21 augusti och liksom tidigare år är Svenska kyrkan en av de största aktörerna

Logotype Gävle pride