Begravning

Ibland förändras livet. Det kan vara förlusten av någon som står oss nära. I det kan mycket vara kaotiskt, och vi behöver ritualen som en fasthet mitt i allt.

Att få ta avsked är viktigt. Att få stanna upp, vara i det som hänt, se det som varit, minnas och ta farväl, säga hejdå.  Många säger också att det är först vid avskedet som det som hänt blir verkligt. Det är nu man verkligen kan börja sörja. För att kunna gå vidare i sorgen och i livet.

Begravningsgudstjänsten är en sådan stund för avsked. En enkel gudstjänst där prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom eller henne i Guds gemenskap och eviga frid. Begravningsgudstjänsten utformas tillsammans med prästen, till att bli personlig och meningsfull.

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. Lokal för begravningsceremonin, gravsättningen och kremeringen är redan betalda genom begravningsavgiften.

Du är varmt välkommen att ta kontakt med någon av våra präster om du vill prata vidare om begravning eller har några frågor.

Bild på Joakim Hedin, kyrkoherde i Fristads församling

Joakim Hedin