Borgerlig begravning

Alla avlidna, oavsett om man är med i något religiöst samfund eller ej, måste gravsättas. Men alla vill inte ha en begravning i kyrkan. Därför finns det också borgerliga begravningar.

En borgerlig begravningsakt är en begravningsceremoni där inga religiösa inslag förekommer. Det borgerliga begravningsalternativet gör det möjligt att på ett personligt sätt utforma begravningen med hänsyn till tro och livsåskådning. Respekten för den avlidnes egna önskemål ska vara avgörande när man väljer begravningsform. Begravningsbyråerna hjälper ofta till med att utforma den borgerliga begravningsakten. Det finns ingen officiell ceremoni som följs utan den skapas individuellt. Det står dock i lagen att det "må intet förekomma som strider mot förrättningens helgd och allvarliga innebörd". Man kan fritt välja lokal, musik, sång och andra inslag i akten. Personligt farväl kan tas i gravkapellet eller direkt vid graven.