Risinge kyrka

Finspångs kyrka strax utanför samhället med utsikt över Hultbosjön.

Besöksadress: Sankta Mariasväg 3.

Den medeltida sockenkyrkan finns kvar men ersattes 1845-49 med en ny kyrka ca 3 km längre norrut.

Risinge kyrka
Bild: Johan Tell

Den nya kyrkan ritades av arkitekten vid Överintendentsämbetet, Johan Adolf Hawerman, och uppfördes av den ofta anlitade östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Utformningen är huvudsakligen nyklassicistisk men med inslag av olika ”nystilar”.

Risinge kyrka, detalj av Pehr Hörbergs altartavla.
Detalj av Pehr Hörbergs altartavla. Bild: Johan Tell

Altartavlan målades av Pehr Hörberg redan till den gamla kyrkan. Hörberg bodde i socknen och ligger begravd på kyrkogården vid Risinge gamla kyrka.

Hitta till Risinge kyrka.

ADRESS
Sankta Marias Väg 3