Prata med oss

Kontakt

EKERÖ PASTORAT Besöksadress: Björkuddsv 2, 17834 EKERÖ Postadress: BOX 116, 17822 EKERÖ Telefon: +46(8)56038700 E-post till EKERÖ PASTORAT

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vigsel

Boka vigsel

Går ni i bröllopstankar? Välkommen att boka vigsel i Ekerö pastorat!

Ni kan ringa till expeditionen för att boka eller för att få mer information.

TELEFONUMMER

08-560 387 00

TELEFONTIDER 

Måndag-fredag 09.00-12.00
Tisdag och torsdag även 13.00-15.00

Du kan också skicka ett mejl till Ekerö pastorat , så hör vi av oss till dig så snart vi kan. Eller så kan du fylla i formuläret längst ner på sidan!

Vad händer när jag bokar en vigsel?

Vi letar reda på en ledig tid som passar er. Ni får reda på vilken präst och vilken musiker som tjänstgör under er vigsel. De får information om att ni bokat vigseln och kommer att kontakta er i god tid innan för att gå igenom praktiska saker och önskemål. Har ni särskilda önskemål om psalmer, musik eller annat så prata gärna med dem om detta.

När ni bokat vigseln skickar vi er en skriftlig bokningsbekräftelse samt praktisk information om vigseln. Ni är sedan varmt välkomna att kontakta oss om ni har ytterligare frågor!

när kan jag boka?

Det finns bokningsbara tider för vigslar i Ekerö, Adelsö, Munsö och Lovö för 2018.
För övriga kyrkor kontakta oss på 08-560 387 00.

Frågor & svar

måste man vara medlem för att gå gifta sig? 

För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Man behöver däremot inte vara konfirmerad. Varmt välkommen att kontakta oss om ni önskar att bli medlemmar i Svenska kyrkan!  

vad är intyg om hindersprövning?

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln. 

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig: Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er. Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra. Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er. Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till prästen, som efter vigseln fyller i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Vad kostar det?

Själva vigseln kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis!  

FINNS MÖJLIGHET ATT HYRA LOKAL FÖR bröllopsfest?

Ja! Vid vissa av våra kyrkor finns möjlighet att hyra lokal för bröllopsfest. Klicka här för att komma till sidan med pastoratets lokaler där det står mer om priser och andra praktiska saker. 

Måste man gifta sig där man bor?

Vigseln kan äga rum i den kyrka eller församling som brudparet önskar. För bokning kontaktar du den församling som kyrkan ligger i. Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid med att boka, gärna ett år i förväg! Detta särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt som pingst eller speciella datum. 

förnya äktenskapslöften & välsignelse

Möjlighet finns för er som önskar förnya era äktenskapslöften. Det finns också möjlighet för er som ingått borgerligt äktenskap att få en kyrklig välsignelseakt över ert äktenskap. Kontakta oss så hjälper vi er att boka detta: 08-560 387 00.

Läs mer om möjligheten att förnya äktenskapslöftena här. 

Svenska kyrkans webbplats finns mer information om hur vigseln går till, vad det innebär och många praktiska saker kring vigselgudstjänsten. 

 

Varmt välkommen att boka vigsel hos oss!

Jag vill gärna att ni kontaktar mig för mer information om bokning av vigsel!