Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

EKERÖ PASTORAT Besöksadress: Björkuddsv 2, 17834 EKERÖ Postadress: BOX 116, 17822 EKERÖ Telefon: +46(8)56038700 E-post till EKERÖ PASTORAT

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Dopet, en början på något nytt i livet oavsett om det är barn eller vuxna som döps. Välkommen att boka dop i Ekerö pastorat!

Boka dop

Välkommen att boka dop i Ekerö pastorat!

Du kan ringa till expeditionen för att boka eller för att få mer information om dopet.

Telefonummer

08-560 387 00

Telefontider 

Se aktuella öppettider här
Du kan också skicka ett mejl till oss, ekero.pastorat@svenskakyrkan.se, så hör vi av oss till dig så snart vi kan. Eller så kan du fylla i formuläret längst ned på denna sida. 

Hur går det till att boka dop?

Bokningen vill vi göra via telefon eller om du kommer till expeditionen i Ekebyhovskyrkan på Björkuddsvägen 2, Ekerö. Via mejlen ger vi dig gärna mer information! Vi letar reda på en ledig doptid som passar er. Ordinarie doptider är på lördagar. Ni får reda på vilken präst och vilken musiker som kommer att vara med vid dopet. De får information om att ni bokat dopet och kommer att kontakta er i god tid för att gå igenom praktiska saker och önskemål. Har ni särskilda önskemål om psalmer eller annat så prata gärna med dem om detta.

När ni bokat dopet skickar vi er en skriftlig bokningsbekräftelse samt lite information om dopet. 

Återkom gärna om ni har några ytterligare frågor!

Frågor & svar

Finns det möjlighet att hyra lokal för dopfika?

Ja! Vid alla våra kyrkor finns möjlighet att hyra lokal för dopfika. Läs mer på sidan pastoratets lokaler där det står mer om priser och andra praktiska saker. 

Vad kostar det?

Själva dopet kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis. Vill du hyra lokal så kostar det en slant (se ovan).

Måste man vara medlem för att få döpa sitt barn?

Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

Vad betyder dopet?

Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan, och det ger tillträde till nattvarden och rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. Läs mer om dopet.

Vad är en fadder (gudmor/gudfar)?

Den som är döpt kan vara fadder. Men det finns inget krav på att faddern ska vara döpt just enligt Svenska kyrkans ordning eller tillhöra Svenska kyrkan även om det är önskvärt. Fadderskapet handlar om viljan att finnas för den som döpts, som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha. Man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. Här kan du läsa mer om att vara fadder. 

Lånar ni ut dopklänning?

Ja, pastoratet har två dopklänningar som ni kan välja mellan.
Kontakta oss på 08-560 387 00 eller kom in till expeditionen i Ekebyhovskyrkan, Björkuddsvägen 2, för att titta på klänningarna. 

Kan man döpas som vuxen?

Ja, absolut! Många vuxna har av olika skäl aldrig blivit döpta - men det är aldrig för sent! Ta kontakt direkt med någon av pastoratets präster för samtal och eventuell undervisning inför dopet. Då kan ni också bestämma hur dopgudstjänsten ska ordnas. Dopet är kostnadsfritt.  

Varmt välkommen att boka dop hos oss! 

Svenska kyrkans webbplats finns mycket mer information om hur dopet går till, vad det innebär och många praktiska saker kring dopgudstjänsten. 

Jag önskar att ni kontaktar mig!