Kyrkogårdar

Kyrkogårdarna finns till för alla.

Våra kyrkogårdar ska finnas till för både levande och döda. De ska inte bara vara en plats för begravning, utan även skänka ro, stillhet, trygghet och hopp för oss som fortfarande finns kvar. Du ska kunna komma till kyrkogården för att ta del av bygdens historia och njuta av växtligheten. Den är till för alla oavsett vad du har för kyrkotillhörighet.

Knislinge pastorat svarar för kyrkogårdarna i Knislinge, Kviinge och Gryt. Ansvaret för begravningsplatsen delas mellan kyrkogårdspersonalen och gravrättsinnehavarna. Du kan få hjälp med att sköta en grav mot en avgift.

Vi försöker svara på alla frågor som rör begravningar, utformning och skötsel av gravplatser, eller annat som du har tankar kring. Vi är också öppna för alla förslag till förbättringar, förändringar eller planteringar. Du är alltid välkommen att ringa till någon av våra vaktmästare eller till vår expedition.

Att skapa stämningsfulla miljöer och fridfulla parker är något som de förtroendevalda och personalen kommer att satsa mycket på framöver.

Begravningsavgift

Begravningsavgift betalar man oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller ej, och avgiften betalas via skattsedeln.

I begravningsavgiften ingår:
- kostnad för gravplats i 25 år,
- gravöppning,
- transporter från det att vi övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning skett, med undantag för transporter för gravsättning utanför vårt område,
- kremering,
- lokal för förvaring och visning av stoft,
- lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler (alltså inte kyrka),
- underhåll av kulturgravar,
- personalkostnader inom begravningsverksamheten,
- kostnader för maskiner och byggnader som tillhör begravningsverksamheten.

En avliden person som var medlem i Svenska kyrkan har rätt till kostnadsfri begravningsgudstjänst med präst och kyrkomusiker i kyrkan. Läs mer om begravningar här.