Foto: Marcus Gustafsson

”Vill förmedla kärlek och hopp”

Nyhet Publicerad

Både skratt och allvar ligger nära under ytan hos Maj-Lis Aasa, församlings nya diakon. Själv beskriver hon sig som en globetrotter vilket passar bra på någon som valt att pendla mellan Kalifornien och Hörnefors.

Räkna med att träffa henne ute på samhället, i affären, på äldreboenden, på promenad eller varför inte på puben på fredagskvällar. Visst kommer Maj-Lis Aasa också synas i kyrkan, men det är bland vanliga Hörneforsare hon vill vara.

- Ordet diakon kommer från grekiskan och betyder att tjäna och som diakon har man avlagt ett löfte att tjäna de utsatta – att vara en länk mellan samhället och kyrkan, säger hon när vi ber henne berätta vad en diakon egentligen är.

Det här din första Diakon-tjänst, varför blev det just Hörnefors?

- För att församlingen har en modig kyrkoherde och ett modigt kyrkoråd som vågade anställa någon som tänker pendla från Kalifornien, skrattar Maj-Lis.

När hon är i Sverige arbetar hon tio dagar i taget och två helger i månaden.

Tidigare har hon arbetat som sjuksköterska i många år och tanken på att bli diakon var något som växte fram under lång tid. Maj-Lis har två nu vuxna tvillingpojkar som båda har särskilda behov vilket gjorde att utbildningen fick lov att ta den tid den tog.

Skillnaderna mellan Thousand Oaks, Kalifornien och Hörnefors i Västerbotten kan tyckas enorma men är inget som Maj-Lis Aasa verkar fästa något större avseende vid. Kanske blir det så när man som hon uttrycker det är en del tornedaling, en del same, en del svensk, en del amerikan och en del himmelrikare.

- Jag kan nog bo och trivas vart som helst. I Kalifornien har jag min bostad, mina pojkar och ett socialt nätverk. I Sverige har jag min familj, släktingar och vänner, och jag gillar att Hörnefors är litet, ligger nära havet och E4:an och att det är nära till naturen. Och pendlandet är inget nytt, pendla till Sverige gjorde jag redan under utbildningen.

Vad hoppas du på här i Hörnefors?

- Att få fina möten med människor och få förmedla frid, kärlek och hopp. Församlingen är en del av samhället genom att både se behoven och i samverkan med andra hjälpa till att möta behoven. Och så skulle man kanske kunna hitta en trevlig västerbottning.

Det sista kommer tillsammans med en portion av skrattet som alltid verkar finnas nära till hands.

Vill du komma i kontakt med Maj-Lis Aasa hittar du hennes kontaktuppgifter här nedanför.