Foto: Kristin Horn Sellström

Besök från Brasilien

Nyhet Publicerad

I mars i år hade våra församlingar besök av Tatiane Gaulke och Débora Grenzel, två tjejer från olika delar av Brasilien. De är båda engagerade i sina respektive församlingar i IECLB - - Igreja Evangélica de Confissão Luterana no Brasil och kom till oss via ett stipendieprogram, där de båda blev antagna. I slutet av deras besök satte vi oss ner för att prata om deras upplevelser av sin tid i Vislanda-Blädinge.

Debora: Jag har aldrig varit utanför Brasilien tidigare och först ville jag åka till ett ställe där ingen kunde engelska, så jag skulle bli tvungen att lära mig ett nytt språk. Men nu är jag glad att alla svenskar kan engelska – svenska är ju jättesvårt!

Tatiane: Det har varit väldigt spännande att få uppleva en ny kultur och de traditioner ni har här. Jag jobbar med barn i kyrkan hemma och jag har fått mycket inspiration.

Både Tatiane och Debora har trivts bra här, hemlängtan har inte varit så stor och inte kulturkrockarna heller.

T: Första intrycket var att det var väldigt kallt, det var snö när vi kom hit! Och så är det fika hela tiden. Alltid en massa fika!

D: Och så dörrarna. De går åt fel håll! Vi har försökt öppna många ytterdörrar inåt, men här öppnas alla utåt, det känns jättekonstigt och vi skrattar hela tiden åt det!  Annars är det inte så annorlunda. Vi har ju vår Gud gemensamt.

Deborah och Tatiane har varit med i våra barngrupper och jämför hur verksamheten skiljer sig från den de är vana vid:
T: Det är ganska likt faktiskt. Barn är barn, det är inte någon skillnad på barn i Brasilien och här.

D: I verksamheten är nog den största skillnaden att vi har mer bibelstudier, för både stora och små. Vi pratar mer om hur vi kan vara bra exempel för andra, genom att lära oss mer om bibeln.

Tjejerna tar med sig en del nya idéer till sitt arbete i Brasilien:

T: Om jag får möjlighet ska jag starta en grupp för föräldrar och barn, som Kyrkis och öppna förskolan här.

D: Jag inspirerades mycket av dopfesterna, vi har också såna men era är mer anpassade för barnen – det tar jag med mig hem!

Nu har Tatiane och Deborah fortsatt sin resa och vi tackar dem för att de ville komma och vara del av våra församlingar!