En flicka med blont hår tittar upp mot taket under en gudstjänst. Hon är omgiven av flera barn.
Foto: Johannes Frandsen/IKON

Om Danderyds församling

Församlingens uppdrag är, enligt Kyrkoordningen, att fira gudstjänst och att bedriva undervisning, diakoni och mission.

Gud i vardagen 
Gud möter oss i vardagslivet och alla människor har något att ge och bidra med. Det är ett förhållningssätt som präglar Danderyds församlings arbete. Kristen tro är ingenting vid sidan av eller bortom det vanliga.

Vi hoppas att vi kan vara uppmärksamma på olika behov, både kroppsliga, sociala och andliga, som finns bland alla som bor och vistas i Danderyd – och att verksamheten utgår ifrån de behoven.

Aktiv församling 
Förskola, hembesök, körsång, andakter, ikonmålning, vigsel, dop, gudstjänster, enskilda samtal, konfirmation, konserter, utställningar, skolkyrkans vandringar, begravning, pilgrimsvandringar och retreater. Listan på verksamheter i församlingen kan göras betydligt längre än så. Det finns något för varje ålder och du är välkommen att delta!

Läs mer om Danderyds församling här: 
Verksamhetsplan och budget för 2021

Församlingsinstruktion

Personal och volontärer i samarbete 
Närmare 60 personer är anställda i Danderyds församling och ett 70-tal är aktiva som volontärer. I personalgruppen finns förutom präster och diakoner även förskolepedagoger, kyrkogårdspersonal, musiker, vaktmästare, kommunikatör, ekonomer, administratörer med flera.

Kyrkorna och kyrkogårdarna – vårt kulturarv 
Det finns tre kyrkor (Danderyds kyrka, Sätraängskyrkan och Petruskyrkan) och fyra kapell/andaktsrum (Altorps kapell, Klockare Malms kapell bredvid Danderyds kyrka, Sätraängskyrkans lilla kapell och Andrum i Mörby centrum) som tillhör församlingen. Danderyds kyrkogård finns i anslutning till Danderyds kyrka och Altorps kapell ligger på Djursholms begravningsplats. Dessutom ingår Danderyds församling i samarbeten med Djursholms kapell och Kyrkan i Enebyberg. Alla kyrkor har församlingslokaler som går att hyra för kurser och konferenser, minnesstund, dopkaffe, med mera.

Församlingen är lokal och internationell 
Danderyds församling är en av 61 församlingar i Stockholms stift. Tillsammans med Lidingö församling, Sundbybergs församling och Solna församling ingår Danderyds församling dessutom i Solna kontrakt. Svenska kyrkan finns i hela Sverige men även utomlands genom Svenska kyrkan i utlandet och det internationella arbetet. Även i Danderyds församling är det internationella engagemanget stort med vänförsamlingar i Moshi (Tanzania) och i Vestiena (Lettland).

Mer om Svenska kyrkan.
Mer om Stockholms stift.