Välkommen till Danderyds församling Besöksadress: Angantyrvägen 39, 18254 Djursholm Postadress: BOX 2021, 18202 DANDERYD Telefon:+46(8)56895700 E-post till Välkommen till Danderyds församling

Kyrkogårdsförvaltningen

Här hittar du information hur du går tillväga för att ordna en begravning. Du kan läsa om våra kyrkogårdar/gravplatser och hittar också kontaktuppgifter till Kyrkogårdsförvaltningen.

DANDERYDS KYRKOGÅRDSFÖRVALTNING

Expeditionen – för Danderyds kyrkogård och Djursholms begravningsplats
Kyrkogårdskontoret finns i Församlingens Hus vid Danderyds kyrkogårds nordöstra entré.
Besöksadress: Angantyrvägen 39, 182 54 Djursholm. (Bredvid Danderyds kyrka)
Postadress: Box 2021, 182 02 Danderyd.
Kontorstid: måndag-fredag kl. 09.00-15.00. (Stängt för lunch 12.00-13.00)
Telefon: 08-568 957 39
E-post: danderyds.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se

Här kan du få:
– hjälp med frågor som rör gravskötsel, gravrätter, blanketter med mera.
– boka tid för att utse en ny grav.

Administratörer
Marianne Didenbäck
tel: 08-568 957 39,
epost: Marianne Didenbäck

Gunnar By-Skoglund
tel: 08-568 957 39,
epost: Gunnar By Skoglund

Lisa Tidemalm
tel: 08-568 957 39
epost: Lisa Tidemalm

Kyrkogårdschef: Anette Bågenholm
Telefon: 08-568 957 40 SMS/MMS: 00725-780 525
e-post: anette.bagenholm@svenskakyrkan.se

Djursholms begravningsplats
Besöksadress: Ymervägen 55, Djursholm
Övriga kontaktuppgifter – se ovan.

Hitta gravar
Gravsättningar fram till 2017 05 01 är sökbara på Finn graven. Gravsättningar som skett efter 2017 05 01 är ännu inte sökbara.
På Svenska kyrkans Hitta gravplatsen finns länkar till fler söksidor.

Säkring av gravstenar
Frågor har kommit om varför stenar, som har säkrats genom Danderyds församlings erbjudande till gravrättsinnehavare, upplevs sitta lösare än före säkringen. Detta beror på att stenarna monterats med viss rörelsemån för att stå emot tjälförskjutning. Se mer här:

Här kan du läsa mer om hur du ordnar en begravning. Begravningar i Danderyds församling kan ske i Danderyds kyrka, Petruskyrkan, Sätraängskyrkan, Sjukhuskyrkans kapell, Danderyds kyrkas lilla kapell och i Altorps kapell. Borgerliga begravningar äger rum i Altorps kapell och Danderyds kyrkas lilla kapell.

Ordna begravning

För de personer som inte tillhör Svenska kyrkan finns ett begravningsombud som ska ha kännedom om begravningsverksamheten för att ta tillvara de som inte är kristna och övriga religioners önskemål.

Begravningsombud

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i Sverige med undantag av Stockholms stad och Tranås där det är respektive kommun som ansvarar för huvudmannaskapet.

Begravningsavgift

Du som inte har möjlighet att sköta en grav kan köpa den tjänsten från kyrkogårdsförvaltningen. Nedan kan du ladda ner vår beställningsblankett för gravskötsel och blomplantering.

Skötsel av gravar

För att kyrkogårdarna ska kunna hållas vackra och värdiga finns det några saker som du bör känna till. Så här vill vi ha det på våra begravningsplatser.

Vett och etikett på kyrkogården

Det finns flera alternativ för en gravplats: kist- och/eller urngrav, minneslund, spridning av aska till havs, gravsättning i askspridningslund med mera.

Välj gravplats

Alla avlidna som har varit folkbokförda i Sverige har rätt till  en gravplats i 25 år. Detta ingår i den obligatoriska begravningsavgiften. Gravplatser kan upplåtas utan (minneslund och askspridningslund), med begränsad (askgravplats) eller med gravrätt (kist- eller urngrav)

Gravrätt

Alla avlidna som har varit folkbokförda i Sverige har rätt till en gravplats i 25 år. Detta ingår i den obligatoriska begravningsavgiften. Gravplatser kan upplåtas utan (minneslund och askspridningslund), med begränsad (askgravplats) eller med gravrätt (kist- eller urngrav)