Hållbarhet och miljö

Vårda skapelsen. Det är ett av de viktigaste budskapen i Bibeln. Här kan du läsa mer om vad Danderyds församling gör för att vårda det som Gud har skapat.

Våra livsmönster påverkar vårt jordklot och hela skapelsen liksom förutsättningarna för vår överlevnad. Hur ska vi hitta en livsstil som är hållbar både ekonomiskt, socialt och ekologiskt?

Danderyds församling påbörjade arbetet med Svenska kyrkans miljöcertifiering under 2017 och ifrån och med december 2018 är vi diplomerade i fas 1. Det är ett stort och ambitiöst arbete som ska genomföras inom alla verksamheter och där strävan är att ständigt förbättras.

Grön flagg för Kyrkans förskola
2013 blev våra tre förskolor certifierade enligt Grön Flagg. (Håll Sverige rents miljöcertifiering av förskolor och skolor). Det handlar om att lära sig återvinna papper, plast, metall, matavfall (till biogas) samt att kompostera. Barnen deltar varje år på skräpplockardagen. Varje vecka är barnen i skogen för att uppleva, lära känna, vistas och leka i naturen. Pedagogerna talar med barnen och låter dem uppleva och fundera över enklare kretslopp som kompost, papperets och vattnets kretslopp. Ekologisk mjölk, Bregott, frukt, kaffe och te serveras. ”Grön dag” en dag i veckan då barn och pedagoger serveras vegetarisk mat i linje med vad FN rekommenderar.

Församlingens Hus
Församlingens Hus, bredvid Danderyds kyrka, är byggt som ett miljömässigt hus med bergvärme, solfångare och miljömässigt valda material (betong och trä). På några av taken finns sedumväxter som binder vatten, minskar risken för översvämningar, renar luften, är bullerdämpande och ger jämnare temperatur i huset. Matavfall lämnas till rötning för att bli biogas. Papper, metall och plast sorteras för återvinning. Serveringen köper Fairtrade och ekologiska matvaror när det går. Från cateringfirmor levereras i huvudsak närodlat och ekologiska produkter. Vid Församlingens Hus finns bikupor som bidrar till den bologiska mångfalden och ger honung som finns till försäljning. Även betande får finns under säsong utanför Församlingen Hus som också bidrar till den biologiska mångfalden och håller landskapet öppet.

Gudstjänsten
Minst två gånger om året firas en gudstjänst med miljö, hållbar utveckling – och skapelsetema. Vi hoppas att hela församlingen känner att man är en del av miljöarbetet.

Församlingens fastigheter
Värms upp med bergvärme, solvärme och/eller luftvärmepump. Vid kallare än minus 30 grader finns oljepanna i en lokal. Sedan hösten 2013 har vi kontrakt på endast grön el. Vi arbetar för att använda miljömärkta rengöringsmedel så långt det är möjligt. 2015 gjordes en energi-inventering av alla lokaler.

Kyrkogårdarna i Danderyd och Djursholm
Truck, bil och moped går på el. Handverktyg som går på uppladdningsbara batterier. På kyrkogårdarna finns fågelholkar. Löv, gräs och blommor komposteras.

Utbildning
Förtroendevalda och personal har gått och kommer att gå utbildningar som på olika sätt berör hållbarhetsfrågorna.

På gång
Utdelning av miljödiplomet kommer att ske i Gudstjänsten den första advent i Danderyds kyrka. Arbetet med diplomerings systemet fortsätter och i nästa fas kommer det bland annat att tas fram mer siffror på de områden som har störst miljöpåverkan.

För dig som vill fördjupa dig i dokumentationen kring miljödiplimeringen kan klicka på denna länk.

Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta miljösamordnare Hanna Grimstedt, 08-568 958 53