Djursholms begravningsplats i sommargrönska. Ett vitt, solbelyst kors är centrum av bilden.
Foto: Jenny Sigeman

Djursholms begravningsplats

Djursholms begravningsplats är en skogskyrkogård. Här är många gravtexter inristade direkt på berghällen eller på friliggande stenar. Gravplatsen togs i bruk på 1890-talet men invigdes 1904.

Altorps kapell
Altorps kapell finns på Djursholms begravningsplats och används framförallt vid begravningar, både kyrkliga och borgerliga. I samband med allhelgonahelgen firas gudstjänst i Altorps kapell.

Kapellet invigdes 1938 och är ritat av professor Lars Israel Wahlman.

Kända gravar i urval
Elsa Beskow, konstnär, illustratör och författare till några av våra mest älskade barnböcker.

Nathanael Beskow, författare, predikant med mera som spelade stor roll för Djursholms kulturliv och en av initiativtagarna till Djursholms kapell.

Alice Tegnér, tonsättare av bland annat barnvisor.

Harriet Löwenhielm, författare.

Henrik Palme, bankdirektör och grundare av Djursholms trädgårdsstad.

Hannes Alfvén, kärnfysiker och nobelpristagare i fysik.

Hitta gravar
Du kan söka efter gravsatta i Danderyd på svenskagravar.seObservara att  du måste vara relativt specifik när du söker, både när det gäller namn och gravplatsnummer. Vid sökning på gravnummer kan du inte bara skriva ”99”, utan måste ange ”0099”. Heter graven ”0099F” måste F vara versalt. Det förekommer att gravar/gravsatta inte är kopplade till gravkartan.

På Svenska kyrkans Hitta gravplatsen finns länkar till fler söksidor.

Besöksadress: Ymervägen 55, Djursholm.

Askspridningslunden
Askspridningslunden, gravskicket stängt för gravsättningar fr.o.m. 2021. Vi stänger nu askspridningslunden för nya gravsättningar. Har den avlidna däremot en nära anhörig (maka, make, partner eller minderårigt barn) som redan är gravsatt i askspridningslunden får den givetvis gravsättas i askspridningslunden och plakett med dennes namn sättas upp på smyckningsstenen. En förändring från förut är dock att gravsättning av aska i askspridningslunden sker utan närvaro av anhörig.
Anhöriga får ett minnesblad som bekräftelse på att askspridningen har ägt rum.