Foto: Jakob Bergman

Bekymmerlöshetspärlan

Jagpärlan påminner om att gud har skapat mig och ser mig som ändligt värdefull

Bekymmerlöshetspärlan

På andra sidan öknen väntar den blå bekymmerslösheten. Smaka på ordet: bekymmerslöshet. Här finns livets rastplats, en vilopaus att sträcka ut sig på och njuta. Här får vi vara utan att göra, utan krav. Bli stilla. Släpp oron. Vila en stund från det som är svårt.

Att göra

För barn:

Efter många långa tråkiga dagar när du t ex varit sjuk, så kommer det bättre dagar. Sommarlov, sol och bad, glass, kompisar och lekplatslek, dem vi saknar kan vi krama igen.  Inga bekymmer i världen. Om det är fint väder och ni kan gå ut, gå ut och ligg på en picknickfilt i gröngräset och bara titta upp i trädkronor eller på molnen och lyssna till fågelkvitter. Kanske också få en glass eller saft & bulle. Se efter tecken på glädje ute. Fåglar som flyger, barn som leker, fina blommor. Måla med gatukritor, blås såpbubblor.  Ta kort för att komma ihåg glädjen en regnig dag. Om ni är inne: Sätt på er favoritsång och dansa runt som att ingen tittar. Låt barnen rita med glada färger.

För vuxna:

Skriv ner oron, planerna, funderingarna på lappar o lägg dem i en kruka, eller ta stenar som symboliserar detta och lägg undan dem. Låt dem vara ett tag. Se framför dig när livet är gott att leva. När corona är borta och vi kan kramas och glädjas igen.  Gå ut om du kan, se efter tecken på glädje ute. Fåglar som flyger, barn som leker, fina blommor. Om du är inne: Sätt på din favoritsång och dansa runt som att ingen tittar. Måla med glada färger. Ta en godisbit!

Lyssna på och sjung med om du vill till Psalm 249.  Avsluta med att be sinnesrosbönen. 

Psalm 249 - Blott en dag

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst, vad än som kommer på! Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag som barn väl ängslas då? Han som bär för mig en faders hjärta, han ju ger åt varje nyfödd dag dess beskärda del av fröjd och smärta, möda vila och behag. ”

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden. Amen

Frälsarkransen

Frälsarkransen är ett slags modernt radband med 18 olika pärlor i olika färger och med olika betydelser. Pärlorna ger oss en möjlighet att reflektera, stanna upp och vara vid olika ämnen.