Kontakt

Oscar Fredriks församling Besöksadress: Oscar Fredriks Kyrkogata 1 A, 41317 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans Kyrkoplan 1, 41455 Göteborg Telefon: +46(31)7319250 E-post till Oscar Fredriks församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Oscar Fredriks kyrka

En samlingspunkt för gemenskap, andlighet, musik, samtal och livets alla skeden. För att läsa om verksamheten som fyller kyrkan, se mer under verksamhet.

Kyrkan ligger på berget i stadsdelen Olivedal, (Olivberget?!) mellan Järntorget och Linnéplatsen. Adressen för kyrkan är: Oscar Fredriks kyrkogata 1, 413 17 Göteborg.

Öppettider

Kyrkan är öppen för alla. När inte annat anges vid speciella tillfällen är den öppen för allmänheten att besöka vid öppettiderna. Välkommen in för att se den fina arkitekturen, stanna upp en stund eller tänd ett ljus.

Vardagar 09.00-16.00  (mån, ons & tors är kyrkan öppen ofta fram till klockan 20.00)

Passa på att besöka kyrkan under jul- och nyårshelgerna 2018. Den 6 januari hålls den sista gudstjänsten i kyrkan innan renoveringen drar igång. Sedan stängs kyrkan ända till november 2020.

Tillgänglighet

Kyrkan och församlingshemmet är anpassade för personer med funktionsnedsättningar, för mer information se nedan.

Arkitektur

Oscar Fredriks kyrka skapades av den kände 1800-talsarkitekten Helgo Zettervall. Kyrkan invigdes 1893 på påskdagen. Kyrkan är byggd i nygotisk stil och anses vara en av stilens allra bästa representanter i Sverige.

Oscar Fredriks kyrka har restaurerats tre gånger: 1915, 1940 och 1974.

Vid restaureringen (Axel Forssén) 1940 togs sidoläktarna bort och dekoren på valvbågar och kapitäl målades över.

Vid den senaste restaureringen 1978 flyttades prediksstolen tillbaka till sin ursprungliga plats (södra sidan av koret) och äldre väggmålningar och dekorationer togs fram igen.

Dokumentationsytor finns bevarade i kyrkan. Där kan man se hur kyrkans färgsättning såg ut under 1893, 1915 och 1940.

Oscar Fredriks kyrka är sevärd på många sätt. Vi visar er gärna kyrkan och berättar mer. Visningen är gratis.

Inför 125-årsjubileet gjordes en informationsbroschyr kring Oscar Fredriks kyrka, läs broschyren här.

Ingen av konsterna står närmare mysticismen än arkitekturen som - geometriskt, abstrakt och stumt musikaliskt - lever i rytm och i takt...

Helgo Zettervall, kyrkans arkitekt.