Bollnäs kyrkokör

BOLLNÄS KYRKOKÖR

Bollnäs kyrkokör repeterar tisdagar 18.30-20.30. I god stämning övar vi inför framträdanden vid gudstjänster och konserter. Ibland samarbetar vi med andra körer. Repertoaren är varierad med visst fokus på traditionell kyrkomusik. 

Vi inbjuder nya medlemmar i alla stämmor (både damer och herrar). Tillsammans får vi utveckla rösten och fylla kyrkan med fin musik till glädje för både sångare och åhörare.

Ta kontakt med körledaren om du är intresserad. Varmt välkommen att sjunga med oss eller lyssna till oss!

  • Martin Andrén

    Svenska kyrkan Bollnäs pastorat

    Organist, Bollnäs församling

    Mer om Martin Andrén

    Martin är organist i Bollnäs församling

HISTORIK

Bollnäs kyrkokör grundades 1888 på initiativ av folkskoleinspektören Rickard Norén och folkhögskolerektorn Bror Jonzon och fyllde alltså 130 år 2018.

Körens förste dirigent hette Nils Edlund. Han ledde kören fram till 1912. Under kyrkokörens första verksamhetsår sjöngs en vesper i Bollnäs kyrka. Det var första gången sedan reformationen en sådan gudstjänst firades i Sverige.

Först sedan David Murgård tillträtt som dirigent 1919, vågade sig kören på att sjunga utan ackompanjemang av orgel. Murgård efterträddes 1936 av Rudolf Norrman, som stannade till 1940 för att sedan gå vidare som domkyrkoorganist i Strängnäs.

Den som varit ledare längst för Bollnäs kyrkokör är den legendariske Eskil Crantz, som tillträdde 1941 och sedan ledde kören i hela 35 år. 1945 var ett märkesår i körens historia, då man enbart med lokala sångare framförde Mozarts Requiem.
1977 efterträddes Eskil Crantz av Helge Lidén, som kom att leda kören vid 100-årsjubileet 1988. Då gavs en jubileumskonsert i Bollnäs kyrka, då hovsångaren Erik Saedén, för övrigt svärson till David Murgård, medverkade med solosång.

Bilden har Bollnäs församling fått av Helena Skoglund
Foto: Äldre bild

1989 anställdes Inge Wortzelius som organist och körledare i Bollnäs församling. Han var Bollnäs kyrkokörs ledare 1989-2016. Här lite fakta om den långvarige körledaren:

Musikdirektör Inge Wortzelius, föddes 1951 i Uppsala. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under åren 1972 till 1976, där han avlade högre organistexamen och kantorsexamen år 1975 samt genomgick kyrkomusikalisk påbyggnadskurs 1976.

Från 1960 till 1971 var han medlem av Uppsala domkyrkas gosskör och under studietiden i Uppsala domkyrkokör, där han även ibland vikarierade för dirigenten Rudolf Löfgren.
Under 1972 hade Inge Wortzelius ett vikariat i Skärholmens vandringskyrka. Där fick han också leda sin första kyrkokör, bestående av tio personer. Därefter har han haft tjänster som kyrkomusiker i Eriksbergskyrkan i Uppsala 1972-76, i Malung 1977-78, i Enköping 1979-80 och återigen i Malung 1980-89. Från 1989-2016 var Inge Wortzelius är organist och körledare i Bollnäs församling.

Körtävlingar
Under åren i Malung på 1980-talet var han ledare för Malungs ungdomskör med ett sextiotal medlemmar och en mycket livaktig verksamhet med deltagande i olika körtävlingar och resor, bland annat till Rom, där man konserterade för påven på Petersplatsen. Totalt ledde Inge Wortzelius kören under ett trettiotal resor med sina olika körer.
Han är också verksam som kompositör både av orgel- och körverk. Särskilt kan nämnas "Introitus" för kyrkoårets högtidsdagar (15 st) för kör och den stora "Kantat vid Bollnäs kyrkas återöppnande" för kör, sopran- och barytonsolo och orkester från 1993.

Flera stora verk
Bollnäs kyrkokör har med förre körledaren Inge Wortzelius som dirigent framfört flera stora verk för kör, solister och orkester. Förutom några mässor av Joseph Haydn, där kören framförde Nelson-mässan år 2000 i Uppsala domkyrka, har man framfört oratoriet Paulus av Felix Mendelssohn.

Inge Wortzelius gick i pension i april 2016. 

Inge efterträddes av Stephan Frisk, som ledde kören fram till 2018. Stephan var utbildad organist vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

År 2019 övertog Anton Linnerhed kyrkokören och ledde den fram till 2021 då Anton tillträdde en ny tjänst på sin hemort. Anton har studerat till organist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under åren 2020-2021 försvårades körarbetet av Corona-pandemin och periodvis kunde ingen verksamhet bedrivas.

Från och med hösten 2021 leder Martin Andrén kyrkokören. Martin har studerat vid Musikhögskolans i Piteå lärarutbildning, tagit kantorsexamen vid Mellansels folkhögskola samt organist- och solistexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

NÅGRA KÖRRESOR
Under Inge Wortzelius tid företog kören ett tiotal konsertresor till utlandet. En höjdpunkt var ett framträdande i Florens katedral 2007. Kören har även tillsammans med orkester framfört tre av Joseph Haydns stora mässor och oratoriet Paulus av Felix Mendelssohn i Bollnäs kyrka.

1990 besökte kören Bollnäs vänort Shepton Mallet i England, där körens medlemmar inkvarterades på bland annat bondgårdar med Bed and breakfast. 

Året därpå gjorde kören en innehållsrik resa med tåg genom Europa till Verona i Italien med konsert i Malcesine vid Gardasjön och på hemresan i Innsbruck i Österrike.
Nästa resa skedde också med tåg. Den här gången till Budapest med besök även i Wien och Berlin.

1993 ägde nästa resa rum, kören reste med buss till Belgien och besökte bl a Gent, Bryssel och Brugge.
Misburg är Bollnäs vänort i Tyskland, Misburg ligger utanför Hannover och dit reste kören 1994 då även Lennart Bernadottes blomsterö Mainau besöktes.
1996 gjordes nästa resa. Den här gången med buss till Tjeckiens vackra huvudstad Prag med konserter även i Podebrady och Celle.
1998 åkte Bollnäs kyrkokör med buss till Polen och med besök i Warszawa, Krakow och Gdynia.
Nästa resa skedde år 2000 med färja till Newcastle och vidare till Edinburgh och York.
Den natursköna Moseldalen var målet för resan 2002 då kören besökte de pittoreska städerna Ediger-Eller och Bernkastel-Kues.

Körresa med flyg gjorde kören för första gången 2004 då resmålet var Barcelona med hotellvistelse på badorten Lloret de Mar.
2007 reste kören till Italien med konserter i den fantastiska katedralen i Florens och i den lokala kyrkan i Montecatini Terme.
2009 reste kyrkokören till Cieszyn i Polen för att fira 300-årsminnet av  att den svenske kungen år 1709 gav lutheranerna i de södra delarna av Polen religionsfrihet i förhållande till den romersk-katolska kyrkan.