Foto: Magnus Aronson /Ikon

Göra skillnad 2022

Tack till alla er som var med och förgyllde Göra skillnad 2022! Det blev två fantastiska dagar där vi tillsammans pratade om att flytta makten och att göra skillnad.

Den 1–2 oktober 2022 var vi närmare 800 personer som träffades på Uppsala Konsert & Kongress för två dagar fyllda med inspiration, gemenskap och delande. 

Under lördagen fick vi som var där bland annat lyssna på representanter från Act Svenska kyrkans partner i Sydafrika och Israel/Palestina. Det blev panelsamtal, seminarium och mingel i montrarna om bland annat Act Svenska kyrkans fem fokusområden. 

Se filmer från lördagens program i Stora salen

Inledning Göra skillnad 2022: Under samma himmel Andakt och inledning. Medverkande: Tinde Carlbrand och Nicklas Fahlgren projektledare för Göra skillnad 2022 samt Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén med fler. 

Att flytta makten under samma himmel Hur gör Act Svenska kyrkan och våra partner skillnad i världen? Vilka strukturer står i vägen och hur kan vi skapa bättre maktbalans? Vad är ett effektivt bistånd? Möt partner och medarbetare från verksamheten både i Sverige och i regionerna i ett panelsamtal. Samtalsledare: Henrik Fröjmark, tf enhetschef Mellanöstern Act Svenska kyrkan. 

Lördagen avslutades med en ljusmanifestation för alla människors rätt till ett värdigt liv med närmare 800 marschaller på Vaksala torg. Det bjöds också på en festlig middag där vi tillsammans utsåg Luleå domkyrkoförsamling till Årets Changemaker i Sverige 2022.

På söndagen vände vi blicken mot allt fantastiskt engagemang som finns här hemma i Sverige med panelsamtal om engagemang och seminarium om bland annat att kommunicera Act Svenska kyrkan, att värva månadsgivare och anslag. Göra skillnad 2022 avslutades med en gudstjänst fylld med sång, glädje och ett ”änglaspel”.

Se filmer från söndagens program i Stora salen

Engagemang under samma himmel Morgonbön och panelsamtal. Vad vill vi som rörelse uppnå? Vad är vi kallade till och vad vill vi med vårt engagemang? Möt engagerade i stift och församlingar i ett panelsamtal om Act Svenska kyrkan som en folkrörelse. Samtalsledare: Mona Eriksson, Luleå domkyrkoförsamling och Fredrik Olofsson, Linköping stift. 

Gudstjänst Gudstjänstledare: Frida Falk, präst och handläggare engagemang Act Svenska kyrkan. Predikan: Marit Norén, präst och metodutvecklare avdelningen för kyrkoliv. 

Stort tack till alla er som kom till Göra skillnad 2022! Nu laddar vi om och hoppas att vi ses nästa gång!

Göra skillnad 2022 – ett miljödiplomerat event

Göra Skillnad 2022 är ett miljödiplomerat event enligt Svenska kyrkans standard. Standarden stödjer ett systematiskt miljöarbete och kan anpassas efter olika events särskilda förutsättningar. Det unika med Svenska kyrkans miljödiplomering är att den bygger på en teologisk grund och rymmer ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga perspektiv, allt för en hållbar utveckling. 

Miljödiplomeringen av Göra skillnad innebär bland annat att:  

  • All mat som serveras är vegetarisk.
  • Allt kaffe och te är Fairtrade-märkt.
  • Transporter för internationella gäster klimatkompenseras och vi har valt att bjuda in gästerna som redan befinner sig i Sverige.
  • Transporter av utrustning samordnas och transportfirma som anlitas har ett aktivt miljöarbete.
  • Användningen av utskrivna produkter under Göra skillnad har hållits nere, digitala lösningar har valts i första hand. Produkter som delas ut har tagits fram i andra sammanhang och ser nu till att bli använda.  
  • Vi sprider kännedom om Svenska kyrkans miljödiplomering.
  • Göra skillnad 2022 inträffar under det som kallas Skapelsetid. Skapelseperspektivet har funnits med på ett naturligt och självklart sätt i alla delar av arbete med eventet.

Vill du veta mer om Svenska kyrkans miljödiplomering? Läs mer på Svenska kyrkans hållbarhetsportal.