Foto: Kristina Strand Larsson/Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Information om dop med anledning av Coronaviruset

Än är inte tid för stora kalas - men dop kan genomföras ändå!
Tänk på att:

• Ett dop kan genomföras med bara föräldrar/vårdnadshavare och präst och maxantalet medverkande bestäms enligt rådande restriktioner (uppdaterat juni 2021)
  • En dopgudstjänst kan förrättas av präst med endast en dopkandidat om det gäller unga och vuxna.
  • På grund av stränga restriktioner erbjuder vi enbart dop i kyrkorummet tillsvidare, inte hemma.
  • Vill man så kan man inkludera icke närvarande vänner och familj via till exempel Facetime eller Skype. Församlingarna stöttar så gott det går med teknisk support och tillgång till wifi.
  • Ibland vill man ändå skjuta på dopet – det går bra. Det finns inte någon övre åldersgräns när det gäller dop. Man kan döpas som barn, ungdom eller vuxen. Det är aldrig försent!

Hör gärna av er om ni har några frågor eller funderingar.

ALLA FÅR DÖPAS

Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn - både små barn och ungdomar - är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni, eller en av er,  tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt.

Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

DOPET ÄR EN HELIG HANDLING

Dopet är ett sakrament. Det betyder “helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor.

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Dop i Västra Frölunda pastorat

Fem församlingar och elva kyrkobyggnader ingår i Västra Frölunda pastorat. Man måste inte bo i den församling man väljer att ha dopet i. I alla församlingarna finns dopklänning (se nedan) att låna eller hyra mot en mindre avgift. Vill ni boka tid för dop och eventuell lokal för dopkalas kan ni antingen boka här på webben, besöka oss, ringa eller mejla.

Det kostar ingenting att låta döpa sitt barn i Svenska kyrkan, det är gratis och öppet för alla som vill. Genom dopet kommer barnet bli medlem i Svenska kyrkan. Om ni vill avvakta med dop, kan ni meddela oss om ni vill att barnet ska tillhöra kyrkan utan att vara döpt.

För barn  &  familj i våra församlingar

I våra fem församlingar finns också många verksamheter för barn & föräldrar, som t.ex. Rytmik, Öppna förskolan och Babycafé. Det finns också gudstjänster att gå på, på söndagar eller en enklare stund mitt i veckan. Välkommen!

Expeditionen - kontakta oss

För allmänna frågor & bokning av dop, vigsel och begravning

Telefontider: Måndag till torsdag 09.00-12.00, 13.00 -15.30.
Fredag, 10.00-12.00, 13.00-15.30

E-post för allmänna frågor:  Fråga Västra Frölunda pastorat
E-post för bokning: Bokning Västra Frölunda pastorat

OBS! När du mailar om en kyrka eller församling - skriv då i mailet vilken kyrka/församling du avser för att vi snabbare ska kunna hjälpa dig.

Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om dopet, faddrar och annat värt att veta