Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Katedralbutiken

I katedralbutiken finns lite av det mesta. Souvenirer, presenter, och vykort.

Välkommen in till katedralbutiken! Här finns souvenirer, vykort och hantverk och vårt eget specialblandade katedralte, vår lokala domkyrkohonung, guideböcker och böcker om Uppsala och historiska personer, presentartiklar, säsongsbetonade varor som påskpynt, somriga souvenirer och julpynt.

PRESENTARTIKLAR OCH SMYCKEN
Vi vill erbjuda något för livets stora högtider: dopet, konfirmationen, vigseln eller begravning.

En dopgåva ska vara rätt, vare sig du vill ge något som passar ett litet barn just nu eller en present som varar hela livet.

Letar du efter en konfirmationsgåva? Det finns många smycken i butiken i olika prisklasser, exempelvis silverkors, Upplandsringen, manschettknappar från Skultuna eller enkla halsband med glaskors. Här finner du också Frälsarkransen, armbandet med pärlor för olika livsfrågor. Vill du veta mer om Frälsarkransen har vi böcker som berättar om dess bakgrund och mening.

Här finns också olika sorters änglar, bordskors, exklusiva sjalar av handtovad ull på natursilke, ljuslyktor, brickor, sparbössor, textilier, Liljeforslyktor, ljusstakar och ljus (bl.a. vaxljus, missionsljus, munkljus och säkerhetsljus). Det finns också handmålade ikoner, pilgrimskompass, skyddsänglar, presentartiklar och prydnadssaker.

SOUVENIRER OCH VYKORT
Souvenirer och vykort med anknytning till domkyrkan och Skattkammaren, domkyrkans museum i tornet.

I Katedralbutiken hittar du många olika sorters souvenirer, såsom magneter, snöglober, anteckningsböcker, bokmärken, pins, glaskuber med domkyrkan i 3D, vykort, pennor, dalahästar och nyckelringar.

Det finns vykort med Skattkammarens gömmor, domkyrkans interiör och exteriör, Uppsala med omnejd och diverse kort med olika målade motiv.

KIOSKVAROR
Kanske du vill prova vårt specialblandade Katedralte, som säljs antingen i påse eller i burk med Uppsala domkyrka på?

Vår egen domkyrkohonung passar väl utmärkt till Katedralteet? Honungen kommer från lokala bin.

Utöver minttabletter och ekologisk och vegansk choklad säljer vi också ekologiskt kaffe från det lokala Uppsalaföretaget Lindvalls kaffe. Det är förpackat i vackra plåtburkar med motiv av domkyrkan och Uppsala slott.

BÖCKER
Här kan du köpa guideböcker om Uppsala domkyrka skrivna av domkyrkans visningsansvarige.

Upplandsmuseets stora verk med samlad kunskap om domkyrkans historia och dess inventarier finns här, samt böcker om Carl von Linné, Nathan Söderblom och mer informativa böcker om Uppsala, domkyrkan och Skattkammaren. Exempelvis boken om Prästens kläder och kyrkans textilier, som beskriver prästens kläder och vad dessa har för funktion samt historia.

Vi säljer också biblar, bönböcker, psalmböcker samt relevanta böcker om religiösa teman och personligheter såsom Martin Luther och reformationen?

BILJETTER OCH INFORMATION
I katedralbutiken kan du köpa biljetter till alla konserter i domkyrkan som har inträde.

Dessa säljs även via Ticketmaster på www.ticketmaster.se eller per telefon 0771-70 70 70.

Hos oss kan du lösa biljett till Skattkammaren, museet i domkyrkans norra torn. Skattkammaren har en unik samling religiösa textilier och andra spännande föremål som t.ex. Drottning Margaretas gyllene kjortel, Sturemordskläderna, Drottning Kristinas kalk och regalierna från Gustav Vasas grav.

Dessutom ger Katedralbutiken information om domkyrkan.

Katedralbutiken öppettider och telefon

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Maj till september förlängda öppettider