Umeåbor för Ukraina

Kriget i Ukraina väcker många människors engagemang. Så här kan du bidra för människor som flytt och som är kvar.

Svenska kyrkan i Umeå  engagerar sig med kyrkor och övriga civilsamhället för att hjälpa till med myndighetskontakter, ordna mötesplatser och vara stöd för värdfamiljer. 

Vad händer i Umeå?

I Umeå pågår bland annat följande aktiviteter. 

Vad gör kommunen och migrationsverket?

Vill du skänka pengar?

Stöd gärna Act Svenska kyrkan eller en annan etablerad humanitär hjälporganisation. Act Svenska kyrkan samverkar med kyrkor och församlingar som verkar i Ukraina och kan förmedla bistånd via människor som bor i Ukraina, och känner till behoven på plats.

Gåvorna gör skillnad i Ukraina 

Bön för fred i Ukraina

Biskop Åsa Nyström delar en bön för Ukraina i en tid av ofred och lidande. Bönen publicerades på biskopens Facebooksida den 24 februari.

Fler sätt att engagera sig

Bli en ideell rebell

En verkstad för dig som ser saker du vill förändra och har en idé om vad du vill göra! Utmana dig själv och bli modigare tillsammans med andra.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Aktuella volontäruppdrag i Umeå

Vill du finnas där som medmänniska, läsa sagor för barn eller hjälpa unga med läxor? Du kanske har något eget förslag på vad du kan och vill bidra med? Läs mer om de uppgifter som vi behöver hjälp med just nu.

Bli medlem

Oavsett om du är medlem eller inte är du välkommen till kyrkan. Men som medlem bidrar du till att vi kan stödja människor i Sverige och i världen.

Diakonicentralen

Här stöttar vi dig att hjälpa och att få rätt stöd. Vårt fokus är omsorgen om människan och tron på den egna förmågan till förändring. Vi finns här för stöd och råd.

Internationellt engagemang

Svenska kyrkan finns på plats ute i världen och hjälper medmänniskor till ett bättre liv varje dag. Vi tror på hjälp till självhjälp.

Vän i Umeå

Läs mer om Vän i Umeås arbete för att skapa kontakter mellan svenskar och invandrare på deras egen hemsida.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Teologiska rummet ska vara ett forum med högt i tak, tycker kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Våra kyrkor och mötesplatser

Det pågår verksamhet varje dag året runt i våra kyrkor och mötesplatser. Klicka på namnen nedan för att läsa mer om vad som är på gång, vem som jobbar där och mer om byggnaderna.

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?