Dilemmat: ”Hur kan jag få till djupa samtal i vardagen?"

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag saknar de djupa samtalen från min konfatid. Det är så svårt att komma in på det som är riktigt viktigt.

Fredrik Lundberg, Församlingspedagog Umeå stadsförsamling

”Jag tror att de allra flesta vill föra djupa samtal, få frågan ”hur är läget” och kunna svara ärligt. Mitt bästa tips är att våga testa med någon du har förtroende för. Finns det ingen omkring dig kan du gärna komma till oss i kyrkan eller skolkuratorn.
För vuxna kan det vara tidsbrist och högt tempo som gör det svårt att få till sådana samtal, medan det för ungdomar kan handla om en rädsla att bli utlämnad. I ungdomsgrupperna arbetar vi på många sätt för att skapa en god och trygg miljö för samtal. Vi jobbar med nedvarvning, trygghetsskapande övningar och överenskommelser att det som sägs stannar i gruppen. Målet är ärliga och öppna samtal om livet, fria från jargong. Guldögonblicken är när samtalen dyker upp som från ingenstans, då gäller det att vara beredd.
Jag tycker det är tydligt att djupa samtal efterfrågas av unga människor och att behovet är större än någonsin, på grund av fokuset på yta i samhället. Det fyller inte den plats i själen som djupare frågor gör.

Inger Appelblad, Kurator Midgårdsskolan

Inger Appelblad Foto: Therése Swärd

”Börja med att bestämma dig för att du vill ha djupa samtal och våga ta ett första steg. Var respektfull mot dig själv och välj ut någon du känner dig trygg med. Testa lite och känn efter hur det landar. Om du bjuder på dig själv bjuder ofta den andre tillbaka och samtalet blir ett givande och ett tagande, som en form av dans.
Ett hinder för djupa samtal kan vara ett högt vardagstempo och många stimuli. Kanske behöver du lägga bort mobilen för att göra plats för samtal? Ibland kan det kännas lättare att prata bredvid varandra – på promenad, i bilen eller när ni pysslar. Man måste inte heller mötas, utan djupa samtal kan ske via telefon eller mess.
Jag tror att samtal är något av det viktigaste i livet. Det finns ett stort behov både av att formulera sina tankar högt och av att bli bekräftad och sedd. Ett samtal kan hjälpa en att komma vidare i sina tankar, det märker jag ofta som kurator. Att få följa någon en bit på livsvägen ser jag som en ynnest, ett förtroende.

Prata med någon?

P.S Ung
Personlig samtalsmottagning för dig mellan 13 och 25 år. Öppet för alla oavsett tro, kön eller sexuell läggning.

Svenska kyrkan i Umeå
090–200 25 00
Dagtid på vardagar kopplar växeln dig till en präst eller diakon.

Kopplas via 112. Du kan även skriva eller chatta på

Kyrkans SOS
0771–800 650
Volontärer med utbildning och tystnadsplikt.

Palveleva puhelin, Svenska kyrkans finska telejour
020–26 25 00

Läs fler Dilemmat

Publicerad:

Mina barn spelar fotboll och sjunger i barnkör. Men jag blir orolig när jag läser om barn som far illa även i idrotten och kyrkan.

Dilemmat: ”Varför ska vi egentligen döpa vårt barn?”

Publicerad:

I vår familj har det varit tradition att barnen döps. Vår yngsta föddes under pandemin, så det blev inte av. Nu velar vi fram och tillbaka.

Dilemmat: ”Hur kan kristen tro hjälpa mig i svåra tider?”

Publicerad:

Isolering och oro under pandemin har gjort att jag testat olika metoder för att må bra. Finns det något i den kristna traditionen som kan hjälpa?

Dilemmat: ”Hur kan jag klara denna jul?"

Publicerad:

Julen ska vara glädjens högtid, men jag kan inte fira med min familj i år och känner mig ensam och ledsen. Hur hanterar jag det?

Dilemmat: ”Hur kan jag få till djupa samtal i vardagen?"

Läs fler artiklar

Prenumerera via RSS

Krönika: Alla har ett inre heligt rum

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Middagen som också är en gudstjänst

Publicerad:

– Det är som en charterresa. Bara att följa med, säger Catrin Ström och bjuder till bords på Vardagsmiddag med Stilla stund på Teg.

”Lätt att vara utan gud när man är frisk”

Publicerad:

Efter en psykos och med kronisk hjärncancer har hon inte tid att skämmas mer. Nu är Ann-Helén Andersson öppen med både sin uppväxt och sin nyfunna tro.

Nu är Umeå kulturfest igång!

Publicerad:

– Kulturen bär genom århundradena. Musiken, orden och bilderna finns alltid i våra kyrkor, men nu gör vi en extra satsning så att fler Umeåbor upptäcker den rikedomen, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Julkrubba med stickade figurer

Advent och jul

Under advent och jul sjuder våra kyrkor av aktiviteter. Det är allt från luciatåg, levande julkrubbor och julfiranden till konserter, gudstjänster och midnattsmässor.

Fler artiklar ur Spira:

Krönika: Alla har ett inre heligt rum

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Middagen som också är en gudstjänst

Publicerad:

”Lätt att vara utan gud när man är frisk”

Publicerad:

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Publicerad:

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.