En präst räcker ett dopljus till en liten flicka. Föräldrarna står bakom.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är en gåva som räcker hela livet. Ja, den räcker faktiskt ännu längre! Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien.

Vill du boka dop?

Bokning av dop kan göras på två sätt, direkt på webben eller genom att fylla i formuläret. När du bokat tid för dop blir du kontaktad för dopsamtal med prästen. Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till expeditionen i Kyrkans hus i Tidaholm på telefon eller e-post.

Boka dop via formuläret

Gud lovar sin omsorg genom hela livet

Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. 

I dopet riktas nämligen löftet just till den som vi högt och tydligt nämner vid sitt namn. Löftet att Gud är med alla dagar, vad som än händer i livet. 

När den som döps tar emot dopljuset riktas Jesus ord till personen:  ”Jag är världens ljus.  Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. ”

Del i något större

Den som döps blir en del i Guds stora familj, i den världsvida kyrkan. Tillsammans med alla andra sänds vi ut för att göra gott i världen och för våra medmänniskor. 
Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan.

Namnet är viktigt

Dopet är ingen namngivningsceremoni. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv. Dopet handlar om relation och om gemenskap.

Åldern spelar ingen roll

Du är välkommen att döpas oavsett ålder, om du är barn, ungdom eller vuxen. Varje år döps många konfirmander och vuxna i Svenska kyrkan. Det finns olika skäl till att en person döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av eller kanske har du just upptäck den kristna tron.

Bra att veta inför dopet

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Församlingen kan ordna faddrar om ni önskar det. Du är välkommen att döpas oavsett ålder, om du är barn, ungdom eller vuxen.

När dopet är bokat tar prästen kontakt med dig/er och ni bestämmer tillsammans en träff för att prata om dopet, ett så kallat dopsamtal. Då går ni oftast igenom dopgudstjänsten, väljer psalmer och kommer överens om vem som gör vad under gudstjänsten. Det är roligt om föräldrar, faddrar, syskon och andra vill medverka vid dopet.

Vid dop finns många psalmer att välja mellan. Svenska kyrkan Tidaholm har ordnat med korta smakprov på några av dessa psalmer, för dig som vill höra hur de låter.

Doppsalmer

Att vara fadder är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor eller gudfar. Att vara fadder innebär att känna lite extra ansvar för sitt så kallade ”gudbarn”, att ge kärlek och omsorg, be för barnet och uppmärksamma barnets dopdag.

Det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga. En fadder måste själv vara döpt. Det är inget tvång att ha faddrar, men det är något fint och värdefullt. Du väljer själv hur många faddrar du önskar.

En dopklänning (eller dopdräkt som det också kallas) är en vit klänning till små barn och bebisar, som bärs vid dop. Dopklänningen är lite längre än själva barnet, för att symbolisera att barnet kan växa i sin tro. Till dopklänningen kan du också välja att ha ett sidenband i någon fin färg.

Se bilder på olika dopklänningar som finns att låna.

När du bokar barndop hos Svenska kyrkan Tidaholm har du möjlighet att låna en dopklänning till ditt barn. Om du ska döpa dig som ungdom eller vuxen och vill ha på dig en dopdräkt vid dopet så finns det vita konfirmandkåpor att låna. Det är valfritt att ha dopklänning/dopdräkt, det går också bra att döpas i vanliga kläder.

Om du önskar låna dopklänning eller dopdräkt, kontakta expeditionen i Kyrkans hus.

Önskar du låna lokal för att ordna med dopfest efter dopet så ordnas det kostnadsfritt. Hör av dig till expeditionen i Kyrkans hus så får du hjälp.

Kyrkor

När du bokar dop direkt på webben får du både förslag på datum, tider och plats som är tillgängliga för dop. Svenska kyrkan Tidaholm har många kyrkor som passar vid dop.

Jag vill läsa om kyrkorna
Någon sitter vid ett skrivbord bakom en datorskärm och knappar på ett tangentbord.

Information om personuppgifter - GDPR

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt i många hundra år och det kommer vi att fortsätta att göra. Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

En vit dopklänning med rosa rosett hänger på en metallgrind i kyrkan.

Om ditt barn ska döpas hos Svenska kyrkan Tidaholm

Hur och varför Svenska kyrkan Tidaholm behandlar dina och ditt barns personuppgifter i samband med dop.

En person har vatten i sin hand och häller ner det i en dopfunt.

Om du ska döpas hos Svenska kyrkan Tidaholm

Hur och varför Svenska kyrkan Tidaholm behandlar personuppgifter i samband med dop.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

En animerad film om dop: