Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är en gåva som räcker hela livet. Ja, den räcker faktiskt ännu längre! Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien.

Gud lovar sin omsorg genom hela livet

Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps.

I dopet riktas nämligen löftet just till den som vi högt och tydligt nämner vid sitt namn. Löftet att Gud är med alla dagar, vad som än händer i livet.

När den som döps tar emot dopljuset riktas Jesus ord till personen:  ”Jag är världens ljus.  Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. ”

Del i något större

Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Tillsammans med alla andra sänds vi ut för att göra gott i världen och för våra medmänniskor.
Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan.

Viktig information inför din bokning av dop och vigsel!

Med anledning av rådande energikris kommer Svenska kyrkan Tidaholm att ha följande kyrkor öppna för dop och vigsel under perioden 9 januari – 31 mars 2023:

• Tidaholms kyrka
  • Daretorps kyrka
  • Valstads kyrka
  • Ekedalens församlingsgård
  • Fröjereds församlingshem

Boka dop

Välkommen att boka dop, på hemsidan, via telefon eller mejl.

Ett barn går längs altargången i en kyrka och bär på ett dopljus.

Inför dopet

Om dopsamtal, doppsalmer och faddrar.

En psalmbok som är uppslagen och visar en av många psalmer som passar vid dop, psalm 193.

Doppsalmer

Vid dop finns många psalmer att välja mellan. Här får du några smakprov på psalmer som passar vid dop.

Drop-in dop

Vill ni döpa ert/era barn, eller är du själv inte döpt? Inga förberedelser behövs. Nästa tillfälle blir preliminärt i maj månad 2023.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

En prydnadsängel står bredvid ett dopljus.

Dopet

Dopet är en helig handling – ett sakrament. Det som gör dopet så speciellt är att Jesus instiftade dopet och bad oss att döpa.

Namnet är viktigt

Dopet är ingen namngivningsceremoni. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv. Dopet handlar om relation – om gemenskap.

Åldern spelar ingen roll

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Varje år döps många konfirmander och vuxna i Svenska kyrkan. Det finns olika skäl till att man döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av, kanske har du just upptäck den kristna tron.

Se en animerad film om dop:

Mer information

Från och med 1 april 2019 går det bara att spela CD-skiva eller via iTunes i våra kyrkor. Om inspelad musik önskas i samband med kyrkliga handlingar ska musiken spelas från köpt CD eller iTunes.

Det är tillåtet för en privatperson att ladda ner en låt eller sång från iTunes och spela upp. Svenska kyrkan har avtal med STIM för att spela upp inköpt nedladdad musik. Det innebär att vi kan spela upp nedladdade låtar från iTunes och liknande tjänster.

Däremot kan inte Spotify eller andra tjänster för strömmad musik användas. Detta beror på avtal om STIM-ersättning gällande licenser/royalty till skivbolagen. Vid köp av CD-skiva eller via iTunes så betalas licens/royalty automatiskt vid köpet.

Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad. Prata med prästen som ni har kontakt med i förväg så provspelning kan göras.

En mobil, en pratbubbla och ett kuvert mot en blå bakgrund.

Information om personuppgifter - GDPR

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt i många hundra år och det kommer vi att fortsätta att göra. Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

En vit dopklänning med rosa rosett hänger på en metallgrind i kyrkan.

Om ditt barn ska döpas hos Svenska kyrkan Tidaholm

Hur och varför Svenska kyrkan Tidaholm behandlar dina och ditt barns personuppgifter i samband med dop.

Om du ska döpas hos Svenska kyrkan Tidaholm

Hur och varför Svenska kyrkan Tidaholm behandlar personuppgifter i samband med dop.

Välkommen att döpas

Läs om dop för barn och vuxna