Begravning

Döden är en del av livet, men en mycket svår del, ibland obeskrivlig i sin smärta för de efterlevande. Sorgeprocessen måste få ta sin tid och man behöver stöd och hjälp för att orka gå vidare i livet.

Foto: Petter Svärd

En nära och kär människa har gått bort och vid begravningsgudstjänsten får vi ta avsked. Det blir en stund där vi får tacka för en människas liv och vad detta liv har fått betyda för oss. Men det blir också en stund där vi själva påminns om de stora frågorna om liv och död. Genom ord och musik, psalm och bön får vi hjälp att se våra liv i ett större perspektiv och vi får hämta kraft inför kommande dagar.

Vid begravning av den som har varit skriven i församlingen är så gott som alla tjänster gratis, som präst och musiker, plats på kyrkogården för kista eller urna, kremering och gravsättning.

Vissa saker får man dock betala för, som t ex kista, urna, annonseringskostnader, gravsten mm. Begravningsbyrån är behjälplig med dessa tjänster.

Läs mer om begravning på https://www.svenskakyrkan.se/begravning

 

Bårtäcken som kan användas vid begravning

Bårtäcke - Ramnäs/Virsbo kyrka

Bårtäcke - Sura kyrka

Askminneslund

Askminneslunden skiljer sig från den traditionella minneslunden i, eftersom namnen på de som är gravsatta här kommer att finnas uppsatta. Tillverkning och montering av namnskylt beställs genom blankett till höger och kostar 1730 kr (2023). Mer information om askminneslunden hittar du i foldern här.