Foto: Molly Cunvik

Roslagens östra pastorat

Närvaro - Förkunnelse - Omtanke

Bryt en tradition - Julinsamlingen 2022

Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut.

Var tredje flicka utsätts för våld under sitt liv – bara för att hon är flicka. Varje dag gifts fler än 30 000 flickor bort och fler än 10 000 könsstympas. Könsrelaterat våld är ett strukturellt problem vars orsaker är mångbottnade, men djupt rotade åsikter och normer kring kvinnors och flickors roll i samhället är ett av grundproblemen.
Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor.

Den första advent startar Act Svenska kyrkans julinsamling och för tredje året i rad är temat "Bryt en tradition". I fokus står alla flickors rätt till ett värdigt liv. Var med i årets julinsamling –​​​​​​​ tillsammans gör vi skillnad.
Julinsamlingen pågår 27/11-6/1 2023.

Läs mer om ACT Svenska kyrkans arbete och hur Din gåva gör skillnad (klickbar länk)

Ett axplock från Roslagens östra pastorat

Gudstjänster och öppen kyrka

Veckans andakter, gudstjänster och konserter i Roslagens östra pastorat. Sidan uppdateras varje fredag.

Andakter med musik

Inspelade andakter med musik från våra kyrkor i Roslagens östra pastorat. Psalmer och vackra melodier blandas med andakter och reflektioner i årstidens färger.

Program under jultiden

Här hittar du alla våra församlingars program under jultiden. Med reservation för ändringar.

Vuxenverksamheter

Här hittar du Roslagens östra pastorats olika dag- och kvällsträffar, så som sopplunch, skapargrupper, bibelsamtal och café m.m.

Några barn leker med dockorna i julkrubban.

Barn & ungdom

Här hittar du våra olika verksamheter för barn och ungdomar.

En grupp människor promenerar tillsammans i skogen.

Pilgrim Roslagen

Är du intresserad av att pilgrimsvandra? Eller söker du en möjlighet till vila och återhämtning, så som en retreat? Pilgrim Roslagen anordnar vandringar och retreats - både i egen regi och i samverkan med andra. Alla är välkomna att delta!

En flaggstång med finska flaggan mot en blå och molnig himmel.

Suomenkieliseen seurakuntatoimintaan

Tervetuloa Ruotsin kirkon suomenkielisille sivuille.

Vi ber för situationen i och omkring Ukraina.
Vi ber om insikt och handlingskraft hos politiker och ledare att gå fredens väg.
Vi ber om hopp och mod.
Gud, ge våra oroliga hjärtan ro.
Kom med din fred.
Amen.

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Samtal och stöd

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning är till för alla som har svårigheter i sina nära relationer. Ni kan vara gifta, sambo, skilda, på väg att skiljas, ensamstående, föräldrar, vuxna barn eller andra närstående. Välkomna.

Samtalsgrupp för sörjande

I Norrtälje-Malsta församling finns en samtalsgrupp för sörjande. Att förlora en nära anhörig kan röra upp många känslor; sorg och saknad men också frustration och många frågor väcks. Att leva vidare i tomheten efter en nära anhörigs bortgång kan vara outhärdligt svårt. Hur ska man hitta tillbaka till livet igen? Hur ska man orka leva vidare?

Samtal & själavård

Vill du ha stöd och samtala om livet? Svenska kyrkans Samtal & Själavård vill ge stöd och förmedla hopp när livet känns svårt och komplicerat. Välkommen att kontakta oss - ingen fråga är för liten eller stor.

Skogen vandrar i mig

Trösterika citat, dikter och fotografier

Tomtebloss brinnder och en stjärna lyser i bakgrunden.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Det finns en särskild glädje i att, utan illvilja, förvirra människor lite. Att önska någon gott nytt år i slutet av november skapar lite trevlig förvirring. Ta möjligheten!" Läs Tankar inför helgen med prästen Johan Garde.

Församlingsinstruktion

För Roslagens östra pastorat

Knäppta händer med grönmålade naglar.

Fira en enkel gudstjänst hemma

Om du inte kan eller vill fira gudstjänst i kyrkan, kan du fira en gudstjänst hemma. Det blir inte samma sak, men det blir bra.

Vad är vad i Svenska kyrkan?

Undrar du över skillnaden mellan gudstjänst och mässa? Är du nyfiken på vad en prost eller diakon arbetar med? Nedan finner du länkar till förklaringar av de olika begreppen du stöter på inom Svenska kyrkan.

En kyrka full av besökare.

Olika typer av gudstjänster

En gudstjänst är alltid offentlig. Du som vill delta är välkommen, precis som den du är. Ofta så används orden gudstjänst och mässa, det som skiljer dessa två är att på en mässa firas det alltid nattvard.

Skottkärra fylld med höstlöv framför vit kyrka.

Präst, diakon och andra yrken och titlar i kyrkan

Präst, prost, diakon, kyrkomusiker eller komminister. Läs om vilka uppgifter personerna med de olika titlarna i kyrkan har.

De är alla med! Är du med?

De finns i världen, i Sverige och i Roslagen.
De finns i alla åldrar, stora som små.
Roslagens östra pastorat har fått äran att träffa några av dem – Leon, Hanna, Linda, Olle och Tuva. Lyssna på deras härliga berättelser!

Presentationsfilm

Roslagens östra pastorat erbjuder många olika verksamheter! Välkommen att titta på vår presentationsfilm.