Foto: Molly Cunvik

Roslagens östra pastorat

Närvaro - Förkunnelse - Omtanke

Två händer uppsträckta mot en blå himmel. Solen lysen mellan fingrarna.

Aktuellt

Nyheter och aktuella meddelanden Roslagens östra pastorat. Uppdaterat 2022-07-22

Ett axplock från Roslagens östra pastorat

Gudstjänster och öppen kyrka

Här hittar du information om andakter, gudstjänster, konserter i Roslagens östra pastorat

Musik vid helgsmål och Andakt i sommarkvällen

Vi sänder inspelad Musik vid helgsmål och Andakter i sommarkvällen från våra kyrkor i Roslagens östra pastorat. Det är psalmer och vackra melodier blandat med andakter och reflektioner.

Pilgrimsvandring

Är du intresserad av att pilgrimsvandra? Då kan du följa med på någon av Roslagens östra pastorats vandringar. Alla är välkomna att delta!

Kyrkor fyllda av musik

Under sommaren fylls våra kyrkor och kapell av musik. Detta år gläds vi extra åt att kunna bjuda in till runt 80 kostnadsfria konserter, utan restriktioner. Körsång, folkmusik, visor, opera - hoppas att du hittar något som passar sig!

Öppen kyrka

Välkommen att besöka våra kyrkor i sommar!

Fika med Mika

I samarbete med Café Rekommenderas finns möjlighet till existentiella samtal med bl.a. kyrkoherden i Roslagens östra pastorat. Välkomna att prata om både stort och smått!

Lär känna kyrkor i Uppsala stift via berättelser i Storyspot

Guidas genom människors livsöden och dramatiska händelser, i och runt våra kyrkor. Som t.ex. "Den mytomspunna Sikahällen" eller "Klenoden i Singö kyrka"

Vi ber för situationen i och omkring Ukraina.
Vi ber om insikt och handlingskraft hos politiker och ledare att gå fredens väg.
Vi ber om hopp och mod.
Gud, ge våra oroliga hjärtan ro.
Kom med din fred.
Amen.

Vi ber tillsammans för fred.

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Samtal och stöd

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning är till för alla som har svårigheter i sina nära relationer. Ni kan vara gifta, sambo, skilda, på väg att skiljas, ensamstående, föräldrar, vuxna barn eller andra närstående. Välkomna.

Samtalsgrupp för sörjande

I Norrtälje-Malsta församling finns en samtalsgrupp för sörjande. Att förlora en nära anhörig kan röra upp många känslor; sorg och saknad men också frustration och många frågor väcks. Att leva vidare i tomheten efter en nära anhörigs bortgång kan vara outhärdligt svårt. Hur ska man hitta tillbaka till livet igen? Hur ska man orka leva vidare?

Samtal & själavård

Vill du ha stöd och samtala om livet? Svenska kyrkans Samtal & Själavård vill ge stöd och förmedla hopp när livet känns svårt och komplicerat. Välkommen att kontakta oss - ingen fråga är för liten eller stor.

Skogen vandrar i mig

Trösterika citat, dikter och fotografier

Närbild på en kaffekopp som hålls mellan två händer, och två samtalande människor i bakgrunden.

Tankar inför helgen – en blogg där präster funderar utifrån söndagens texter

Robin hade som vanlig slagit sig ner i soffan hos den gamla kvinnan. Astrid hette hon. De hade kommit nära varandra sedan den dag hon första gången bjöd in honom på kaffe. Läs Tankar inför helgen med prästen Charlotte Frycklund.

Församlingsinstruktion

För Roslagens östra pastorat

Prostvisitation

Den 29-31 mars och 3 april 2022 hade vi prostvisitation i Roslagens östra pastorats. På uppdrag av biskop Karin Johannesson visiterade kontraktsprost Anders Johansson samtliga församlingar i pastoratet. Här kan du läsa hans visitationstal.

Välkommen! Som medlem i Svenska kyrkan är du viktig.

Knäppta händer med grönmålade naglar.

Fira en enkel gudstjänst hemma

Om du inte kan eller vill fira gudstjänst i kyrkan, kan du fira en gudstjänst hemma. Det blir inte samma sak, men det blir bra.

Vad är vad i Svenska kyrkan?

Undrar du över skillnaden mellan gudstjänst och mässa? Är du nyfiken på vad en prost eller diakon arbetar med? Nedan finner du länkar till förklaringar av de olika begreppen du stöter på inom Svenska kyrkan.

En fullsatt kyrka

Olika typer av gudstjänster

En gudstjänst är alltid offentlig. Du som vill delta är välkommen, precis som den du är. Ofta så används orden gudstjänst och mässa, det som skiljer dessa två är att på en mässa firas det alltid nattvard.

Skottkärra fylld med höstlöv framför vit kyrka.

Präst, diakon och andra yrken och titlar i kyrkan

Präst, prost, diakon, kyrkomusiker eller komminister. Läs om vilka uppgifter personerna med de olika titlarna i kyrkan har.

De är alla med! Är du med?

De finns i världen, i Sverige och i Roslagen.
De finns i alla åldrar, stora som små.
Roslagens östra pastorat har fått äran att träffa några av dem – Leon, Hanna, Linda, Olle och Tuva. Lyssna på deras härliga berättelser!

Presentationsfilm

Roslagens östra pastorat erbjuder många olika verksamheter! Välkommen att titta på vår presentationsfilm.