Romboleden

Romboleden, pilgrimsled sedan 1000-talet, är Sveriges längsta pilgrimsled och unik i sitt slag. Den startar i Köping och avslutas i Trondheim. Vandringen bjuder på upplevelser för både kropp och själ.

Romboleden rustas!

Vi har fått bifall från Tillväxtverket (TVV) på vår ansökan om att rusta Romboleden!
Nu kommer den gamla märkningen bytas ut från Munktorp/Köping till Lillhärjåbygget i Härjedalen. Det kommer att bli nya och bättre informationstavlor vid alla ledentréer i Sverige, från starten i Köping till Norska gränsen. Några anpassningar kommer också att göras för att öka trafiksäkerheten.

Lofsdalsfjällens turistnäring ekonomisk förening fick för drygt ett år sedan medel från TVV för att rusta sin del av Romboleden. Västra Funäsfjällen bygdesamrådsgruppen har också fått bifall från TVV  på sin ansökan att rusta sina delsträckor. Om allt går som det ska, kommer Romboleden att vara välskyltad i Sverige hösten 2024.

Parallellt arbetar vi med att skapa en organisation för förvaltning och långsiktigt underhåll av Romboleden, så att både vandrare och företagare som erbjuder äta-bo-service kan räkna med att leden fungerar lång tid framöver. Arbetet med organisering är finansierat av Naturvårdsverkets anslag för regional samordning av vandringsleder.
 

Nu pågår tillsammansvandringen på Romboleden Foto: Pilgrim - Ingemar Hagerfors/Hali Lidell - Privat - Läs mer här!

Kalender

Här hittar du pågående och kommande vandringar längs Romboleden

En rad med människor går över utlagda plankor över fuktig mark.

Etapper

Romboleden består av många olika etapper med olika svårighetsgrad så det går att hitta etapper för både nybörjare som vill testa på att vandra och den mer avancerade.

Vandringsförslag

Romboleden erbjuder olika typer av vandringar. Här har vi listat några olika förslag. Dagsetapper som funkar med kollektivtrafik, historiska vandringar på fäbodstigar och ren fjällvandring, som kräver fjällvana.

Om Romboleden

Vandra i fotspåren av den helige Olav, vägen han som kung av Norge tvingades fly.Romboleden är en 1000 år gammal pilgrimsled.

Inför vandringen

Romboleden erbjuder etapper av alla svårighetsgrader. Det är det viktigt att du planerar din vandring utifrån just dina förutsättningar. Ju bättre förberedelser, desto bättre upplevelser.

Nidarosdomen, Trondheim, Norge.

Pilgrimspass

Pilgrimspass och stämplar har en lång tradition som förr i tiden intygade att man var en sann pilgrim. Även i dag finns det pilgrimspass, nu mer som en fin symbol och ett trevligt resminne.

Gammaldags telefon står i grässlänt.

Kontakt

Församlingar och idéella föreningar är Romboledens ryggrad och de lägger varje år mycket arbete för att du som vandrare ska få en fin vandring. Många frivilliga krafter går det åt för att hålla leden i trim.

Historia

Intresset för pilgrimsvandra ökar i Europa och många väljer att vandra i S:t Olavs fotspår genom historiska landskap på resa mot Nidarosdomen.