Nidarosdomen, Trondheim, Norge.
Foto: Pixabay

Pilgrimspass

Pilgrimspass och stämplar har en lång tradition som förr i tiden intygade att man var en sann pilgrim. Även i dag finns det pilgrimspass, nu mer som en fin symbol och ett trevligt resminne. Vill du ha diplom över din vandring behöver du ett pilgrimspass med stämplar som visar att du gått minst 10 av de sista milen mot Nidaros eller cyklat 20 mil.

Historik

Ursprunget till pilgrimspasset kommer från det medeltida bruket då det krävdes prästens skriftliga tillstånd att lämna den egna socknen. Tillståndet/passet måste sedan visas upp i varje socken som passeras. 

Dåtidens pilgrimer hade ofta ett pilgrimspass där prästen intygade att innehavaren var en sann pilgrim. Att visa passet gjorde det även lättare att få husrum för natten. Det handlade förr om att med pilgrimspasset i handen fritt kunna vandra genom Europa utan att bli stoppad av regler och gränser. Det handlade också om att med stämplarnas hjälp kunna redovisa de pilgrimsvandringar som var mer av en botgörningsvandring.

Även idag finns pilgrimspass, och precis som förr blir det en dokumentation över din vandring. I passet finns plats för stämplar som du samlar under vandringen. I dag är passen och stämplarna mer en fin symbol och ett trevligt reseminne – men kanske framförallt ett sätt att kunna redovisa att man minst gått de sista 10 milen – eller cyklat/ridit de sista 20 milen till Trondheim. Då erhåller man sitt diplom, Olavsbrevet. Det hämtar du ut på Pilegrimsgården alldeles i anslutning till Nidarosdomen i Trondheim. Även i dagens pilgrimspass kan en präst skriva sitt namn och ge välsignelse inför vandringen.

Bild på Olavsbrevet.

Pilgrimspass

Pilgrimspass kan du beställa från  Nidaros Pilegrimsgård i Trondheim.   https://pilegrimsleden.no/pilegrimspass-og-olavsbrevet

Stämplar

Stämplarna informerar om platsen du har passerat och kan se ut på olika sätt. De finns vid boendeställen, kyrkor och andra ställen efter leden och det räcker med cirka två stämplar per dag, så fråga på de platser där du övernattar eller kanske den livsmedelsaffär eller restaurang du passerar längs din vandring om de har en stämpel. På flera platser utan bemanning ligger stämpeln i postlådor eller små skåp. Saknas stämpel på något ställe går det bra att be en person att skriva plats och underteckna som ett bevis på att du varit där.

Olavsbrevet

Olavsbrevet är från samma tid som de gamla europeiska pilgrimsdokumenten. Illustrationerna är hämtade från Hedalsskrinet (1250) och visar S:t Olav och pilgrimsaposteln S:t Jakob, i spanska Santiago. S:t Jakob är den universella pilgrimen. Han finns bland annat som skulptur på Nidarosdomen med sin typiska vandringsutrustning; hatt, stav, väska och pilgrimsmussla. 
Olavsbrevet har också en enkel karta över andra pilgrimsleder. Detta för att visa att Nidaros är målet för fler leder, precis som Santiago de Compostela.