En rad med människor går över utlagda plankor över fuktig mark.
Lyssna

Etapper + Kartor

Använd kartan eller länken nedan, för att vidare till etappbeskrivningar och kartor.

Här kan du följa Romboleden på Naturkartan.

Det var många faror som hotade pilgrimen på hens vandring. Den tidiga kyrkan byggde vägkapell för att erbjuda säker övernattning för resande. Dagens kyrkor är ofta byggda på platser där det tidigare funnits ett enkelt vägkapell. Pilgrimer gick från kyrka till kyrka på medeltiden, precis som idag på Romboleden.

I Västmanland och södra Dalarna är det oftast en dags vandring mellan kyrkorna. Längre upp i Dalarna går Romboleden på urgamla fäbodstigar. Där kan det vara flera dagars vandring mellan kyrkorna. Lika samma i Härjedalen, där låglandsled byts till sommarfjälled.

Etappmål

På medeltiden gick pilgrimen från vägkapell till vägkapell. Där vägkapellen stod står det ofta en kyrka idag. Därför är etappmålen på Romboleden alltid kyrkor när så är möjligt. Här startar du med förväntan eller landar rik på upplevelser. Vid varje etappmål finns snart en informationstavla med karta som beskriver etappen norrut och söderut. Det finns även parkeringsplats. Till flera etappmål där leden korsar en större väg går det kollektivtrafik, med mer eller mindre täta buss- eller tågförbindelser. 

Rastplatser

Rastplatser finns utmärkta på kartan. Standarden är olika. Ofta finns vindskydd, eldstad och ibland torrdass. Här kan du stanna för att rasta och övernatta.

Bajsnödig?

Här får du tips på hur du ska göra när nöden kallar, när det är långt till nästa dass: Gräv en liten grop. Uträtta dina behov. Täck över gropen med jord. Gräv ner toalettpappret i samma grop eller ta med dig pappret därifrån.

På det här viset får vi alla en trevlig resa längs leden.
Fjällräven - When Nature Calls

Svårighetsgrad

Alla kan vandra Romboleden, det finns etapper för alla.  Vissa etapper är mer krävande än andra, men med normal kondition är det inga problem att klara 2 mils vandring om dagen. Den beräknade tiden är räknat på 3 km/timme. Charmen med Romboleden är att du möter många olika slags terränger. Det innebär också att den som ska vandra leden behöver ha bra på fötterna, helst då skor med hård sula.

Vi har bedömt ledens svårighetsgrad efter nivåskillnader och underlag och angett etappernas längd eftersom det kräver mer att vandra en etapp på drygt 20 km än någon av de kortare.

Romboleden genom Västmanland och Dalarna räknas som låglandsled och det är framför allt hur kuperad sträckan är som avgör svårighetsgrad.

Romboleden genom Härjedalen räknas som fjälled/sommarled. Svårighetsgraden är olika, men flera av sträckorna går genom vildmark i stiglöst land och vi bedömer att de har högsta svårighetsgrad. Här krävs god fjällvana och kondition.

Dricksvatten

Det finns bra möjligheter att fylla på färskvatten längs leden i Västmanland och Dalarna. I stort sett alla etappmål och boendeanläggningar erbjuder den möjligheten. Tveka inte att ringa på i någon stuga längs leden för att fylla på vatten. I Härjedalen är det längre mellan etappmålen, så tänk på att fylla på med vatten när du har möjlighet.

Det finns också flera kallkällor längs leden. Uppe på fjället hittar du bäckar med rinnande vatten. Vi kan dock inte garantera vattenkvalitén. Vattnet i skogssjöarna är i regel så rent att det efter kokning kan användas för exempelvis matlagning. Ha gärna med ett vattenreningssystem framförallt i fjällen.

Skyltar

Romboleden är markerad med toppmålade stolpar i rött med Romboledens symbol, Sankt Olavsmärket. I skogen har träden en rödmålad markering och på fjället är stenar rödmålade (sk rösning). När Romboleden följer andra leder som är markerade med orange på träd eller toppmålade stolpar, har vägvisningen förstärkts med Romboledens symbol, Sankt Olavsmärket. Dessa är tydligt placerade så du lätt hittar när du ger dig ut på leden.

Vid vägövergångar, stigförgreningar och på vissa andra håll är Romboleden märkt med sk trepunkts metoden. Det innebär att det finns en markering strax före korsningen, i korsningen och strax efter korsningen, så att man ska se minst två av markeringarna oavsett åt vilket håll man vandrar..

Romboleden i Västmanland och Dalarna använder sig främst av lokala vandringsleder och grusvägar på sin cirka 900 km långa väg från Köping till Nidaros i Trondheim.  Använd  naturkartan.se/romboleden för att säkerställa att du är på rätt väg. Den finns som app att ladda ner i mobilen. På Naturkartan/Romboleden, finns en blå plupp på den digitala kartan som markerar var du är. 

Romboleden i Härjedalen är markerad med rött enligt det statliga systemet för sommarleder i fjällen. Här behöver du komplettera naturkartan.se/romboleden med karta och kompass när du följer leden genom stiglös vildmark.

Informations- och sevärdhetsskyltar

Vid varje ledentré/etappmål finns en informationstavla med tydlig karta och med en kort beskrivning av de närmaste etapperna.
Vandringen blir roligare om man får lära sig något nytt längs leden. Därför finns sevärdhetsskyltar utplacerade av lokala hembygdsföreningar. De berättar om grottor, kolbottnar, flottningsrännor, sägner och mycket annat. Du kan också läsa om etappen på naturkartan.se/romboleden.