Om kyrkan inte fanns

Nyhet Publicerad Ändrad

Följ med i vår serie "Om kyrkan inte fanns" där olika röster berättar om när kyrkan fanns för dem.

Vad skulle hända om kyrkan inte fanns?

Under hösten kommer olika röster berätta om olika livsöden där kyrkan varit delaktig med frågeställningen: Hur skulle det vara om kyrkan inte fanns?

Följ vår nya serie på facebook, instagram och här på vår hemsida.

#omkyrkanintefanns

Ja, hur vore det om kyrkan inte fanns? Den frågan ställer vi till några pitebor under hösten. I tionde avsnittet möter vi Ida Rosengren.

ida rosengren

”Jag hade en turbulent tonårstid med självdestruktivt beteende. Kyrkan erbjöd samtal med präster och diakoner, men för mig räckte det att bara vara i kyrkan för att hitta tron. I kyrkan känner jag mig hemma och trygg, som att vara i någons varma famn.

Jag blir sedd för den jag är. Det betyder också mycket få möta människor i olika åldrar, med olika åsikter och med olika förutsättningar. Om kyrkan inte fanns så skulle jag inte blivit den jag är idag, en trygg och självsäker person. För det är jag evigt tacksam.”

Foto: Mikael Sundkvist

elin lyckander

– Elin, hur kan du vara så glad och positiv till allt? Den frågan får jag ofta och jag vet att min livsglädje kommer från min kristna tro, från kärleken och från alla skratt jag upplevt i kyrkan. För mig började allt med söndagsskolan. Sedan gick jag i barnkören, där fann jag min livslånga kärlek till sång och musik. Sedan tre år tillbaka arbetar jag som konfirmationsledare där jag kan ge tillbaka till tonåringar som söker sig själva. Nyligen fick jag mitt hjärta krossat och ville komma bort från min tro, men det gjorde mig bara vilsen. För kyrkan är en plats där jag samlar kraft, där jag blir accepterad precis som jag är. Om kyrkan inte fanns skulle inte jag finnas, för jag vore ingenting utan min tro.

Foto: Linus Johansson

jesper petersson

"Svenska kyrkans arbete med kultur i olika former är beundransvärt. Förutom vackra lokaler med bra akustik värdesätter de kulturen och oss som är kulturarbetare. Det finns plats för alla i gemenskapen även för oss som inte är så flitiga gudstjänstbesökare. Om kyrkan inte fanns skulle det saknas en arena för unga musiker där de kan testa sina vingar, inspireras av kulturutövare med mer erfarenhet och till slut flyga ut i världen och underhålla."

Foto: Mikael Sundkvist

birgitta ”biggan” östlund

"Jag måste erkänna att jag inte är speciellt religiös. Ändå har kyrkan funnits där för mig när jag behövt det som mest. När min son gick bort fanns en sorgegrupp. När jag tappade min livsgnista fanns en samtalsgrupp där vi kunde prata om existentiella frågor där alla fick prata till punkt utan någon som avbröt. Det är ovärderligt att kunna lufta sina egna tankar utan skam och skuld med människor i liknande sits. Om kyrkan inte fanns skulle det bara kännas konstigt. Kyrkans samtalsgrupper har hjälpt mig i mitt helande."

Foto: Sara Andersson

”Efter min konfirmation kom jag i kontakt med Kyrkans Unga och KU-kvällarna, som blev en viktig plats för mig. Här kunde jag vara mig själv helt och hållet. Vi fick också vara med och bestämma och idag finns det inte många platser där ungdomar på riktigt får komma till tals. På kyrkans unga är det vi som bestämmer och formar hur verksamheten ska se ut. Men det viktigaste för mig och det jag arbetar för  idag är ändå att kyrkans unga ska vara en plats dit ungdomar vågar komma och får vara precis den de är.”

- Elin Ekebjörk, ordförande i Svenska Kyrkans Unga, Luleå Stift

Foto: Mikael Sundkvist

Lina Wikström

"Om kyrkan inte fanns hade jag inte varit densamma. Den har varit med mig i hela livet; från tidiga ungdomsläger till gospelkörer och då närstående gått bort. Idag är jag mammaledig med en veckopendlande man och uppskattar den öppna förskolan där mina barn hittar leksaker och kompisar i mängder, och jag får både en stunds avkoppling och ett socialt sammanhang. Jag har fått många nära vänner genom kyrkan."

 #omkyrkanintefanns #piteåförsamling

 

Foto: Mikael Sundkvist

Cecilia Keränen

”Om kyrkan inte fanns skulle världen vara mer ensam och sorgsen. Jag är sjukpensionär och hittar glädje och gemenskap i kyrkans körer. Här träffar jag en salig blandning människor som sjunger och skrattar tillsammans. Känslan att sjunga från vårt hjärta till någon annans är underbar. Det ger mig mening och får mig att känna mig sedd. Jag är tacksam för all kärlek, vänskap och livslust som kyrkan med dess personal skänker mig”

#omkyrkanintefanns 

Foto: Mikael Sundkvist

Charlotta Persson:

”År 2012 dog min mamma i en bilolycka. En av de viktigaste personerna i mitt liv rycktes bort och sorgen blev stundtals förlamande. Därför sökte jag mig till kyrkan och deltog i en sorgegrupp. Vi var fyra tjejer i ungefär samma ålder som deltog i gruppen, vi hade förlorat våra anhöriga i sjukdom och i plötsliga olyckor. Gruppen erbjöd oss ett tillfälle att få prata om sorgen efter våra närstående på ett konsekvensfritt sätt, vi behövde inte ta hänsyn till våra andra närstående som också var i sorg. Vi fick tillfälle till eftertanke, tröst och gemenskap. Gruppledarna var fantastiska på att hjälpa oss att sätta ord på våra känslor och guida oss genom sorgeprocessen. Vår grupp fortsatte träffas på egen hand fram till förra året. Jag är otroligt tacksam för det stöd kyrkan kunde erbjuda mig under min svåraste sorgeperiod. Om kyrkan inte fanns skulle en mötesplats som accepterar och välkomnar alla människor i olika livsskeenden gå förlorad. Kyrkan spelar en stor roll för människors psykosociala hälsa eftersom den erbjuder stöd, vägledning och gemenskap.”
- Charlotta Persson

Foto: Mikael Sundkvist

Jonas Nyman:

"När jag skulle konfirmera mig så glömdes det bort att jag inte var döpt. Min präst upptäckte detta strax innan sin pensionering och erbjöd mig att rätta till misstaget. Jag hade ett underbart dop i kyrkan i Öjebyn med nära och kära och sjöng dessutom på mitt eget dop vilket är ganska ovanligt. Kyrkan har alltid funnits för mig när jag behövt den. På senare tid har jag besökt Piteå kyrka flitigt för att delta i meditationerna. Ett fantastiskt initiativ med underbara ledare."
 - Jonas Nyman

Jonathan Glader, sportchef Piteå Hockey

Jonathan Glader, sportchef Piteå Hockey:

"I våras gick vår lagkamrat Marcus bort. En målvakt som på kort tid gjort ett starkt intryck på hela föreningen. Chocken var enorm och jag som ledare vet inte hur jag hade tacklat situationen om inte kyrkan fanns. Direkt efter den tragiska händelsen fick vi ett jättestöd av kyrkoherden som guidade oss i vårt sorgearbete. Han gav ett varmt och sakligt bemötande och vågade ta orden i sin mun som vi inte klarade av själva: ”Marcus är död, han finns inte med oss längre”. Efter det fanns kyrkan tillgänglig för både gruppstöd och för personligt stöd för de spelare som stod Marcus närmast. Tack för att ni finns där för oss i livets mörka stunder." 
- Jonathan Glader.