Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.
Foto: John Strand /Ikon

Allhelgonahelgen 2021 med program

Nyhet Publicerad Ändrad

Under Allhelgonahelgen besöker många kyrkogårdarna, smyckar gravar och tänder ljus. Vi minns våra nära och kära som lämnat livet. Särskilt under pandemin har vi blivit påminda om livets skörhet och det kan kännas extra viktigt att få tala om och tänka på dem som gått före oss. Du är inte ensam i din sorg.

Välkommen under helgen, ta en kopp kaffe på kyrkogården, besök någon gudstjänst eller en minnesgudstjänst. Om du inte själv har möjlighet att tända ljus så gör vi det för dig. Du är inte ensam - Vi finns här!

fredag 5 november

• 19.00 - Gudstjänst i EFS Svensbyn med Joel Vadström, Rainer Lind och Furubergskören. "Ord att lita på" - Om Bibelns tillkomst och trovärdighet.

• Öppet kl. 12.00-17.00: Hedens kyrkogård med Johannes Döparens kapell och Piteå kyrkogård med Hoppets kapell är öppna för ljuständning, en stunds stillhet och en kopp varmt kaffe. Personal finns på plats. På Öjeby kyrkogård finns personal på plats och bjuder på en kopp varmt kaffe. Öjeby kyrka är även öppen så välkommen in för att tända ljus, lämna en bön i bönekorgen eller bara sitt ned en stund.

lördag 6 november

• 11.00 - Gudstjänst i Piteå kyrka med Anna-Karin Jonsson och Anette Jernelöf.
  • 11.00 - Gudstjänst i EFS Svensbyn med Joel Vadström, Ewa Edström och Kristina Lundberg, sång. " Ord som hjälper oss att se" - Hur Bibeln hjälper oss att se oss själva och Gud.
  • 15.00 - Teckenspråkig mässa i Öjeby kyrka med Anna Yttergren, Malin Halvarsson Grönlund med flera. Tema: "Vi tror på de dödas uppståndelse och ett evigt liv."
  • 15.00 - Minnesgudstjänst i Långträsk kyrka med Simon Jonsson och Alexander Olsson.
  • 18.00 - Minnesgudstjänst i Piteå kyrka med Anna-Karin Jonsson, Anna-Stina Eriksson, Anette Jernelöf och Piteå kyrkokör samt Mattias Lundkvist, flöjt och Erik Lundström, elbas.
  • 18.00 - Minnesgudstjänst i Öjeby kyrka med Simon Jonsson, Emma Nilsson, Lars Nilsson och Öjeby kyrkokör.
  • 19.00 - Gudstjänst i EFS Svensbyn med Joel Vadström och Lennart Johansson, sång. ”Ord som förvandlar" - Hur Bibeln hjälper oss att finna mening och kraft, inifrån och ut.
  • Öppet kl. 12.00-15.00: Hedens kyrkogård med Johannes Döparens kapell och Piteå kyrkogård med Hoppets kapell är öppna för ljuständning, en stunds stillhet och en kopp varmt kaffe. Personal finns på plats. På Öjeby kyrkogård finns personal på plats och bjuder på en kopp varmt kaffe.

söndag 7 november

• 11.00 - Musikgudstjänst i Furubergskyrkan, "Sång till tröst och glädje" med Simon Jonsson, Rainer Lind, Jerry Winblad von Walter och Furubergskören.
  • 11.00 - Gudstjänst i Öjeby kyrka kyrka med Lars Wangby och Lars Nilsson. Kyrkkaffe.
  • 11.00 - Nattvardsgudstjänst i EFS Svensbyn med Richard Asplund och Ewa Edström.
  • 18.00    ”Till dig som längtar” Veckomässa i Piteå kyrka med Richard Asplund, Karin Lundberg och Alexander Olsson. I nya serien av enkla kvällar på söndagar ingår även denna mässa i all enkelhet.

Hjälp med ljuständning?

Under Allhelgonahelgen finns möjlighet att få hjälp med ljuständning på kyrkogårdarna till en kostnad av 75 kr.

Välkommen till Kyrkogården under Allhelgona

Fredag 5 november och lördag 6 november finns personal på våra kyrkogårdar för samtal och en varm kopp kaffe.

Vem minns du?

Tänd ett ljus på bönewebben för någon du saknar.

Till bönewebben

Hjälp att hitta graven

Via en gratis söktjänst kan du nu hitta en särskild grav eller söka gravsatta på församlingens kyrkogårdar.

Om du sörjer kan du få hjälp och stöd

Under allhelgona tänker vi på dem som vi älskade, men som inte längre lever kvar hos oss. Vill du samtala med någon om din sorg? Eller dela tankar och känslor kring sorg tillsammans med andra som är i en liknande situation? I kyrkan kan du få stöd i sorgen.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.

Ett barn skriver en hälsning till sin morfar på ett gravljus.

Alla själars dag

Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag då vi minns och hedrar våra döda närstående.

En stor ljusbärare med tända ljus.

Ljusbärare för hopp i världen

Under allhelgonahelgen tänds tusentals ljus i ljusbärare i kyrkorna. De är ibland formade som glober och symboliserar hopp för världen. Idén med ljusbärare kom till vid ett möte i Uppsala 1968, där Martin Luther King skulle ha deltagit.

Vad är skillnaden mellan allhelgona och halloween?

Både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt.