Bild på Gammelgårdens entré
Foto: Piteå församling

Gammelgården

Under sommaren öppnar vi Gammelgården, museum i Öjeby kyrkstad med utställning som berättar kyrkstadens historia.

Gammelgården är församlingens sommarmuseum. Här finns en omarbetad och uppdaterad utställning från tidigare Kyrkstadsmuseéet (nuvarande S:t Mary).

Utställningen i Gammelgården visar den historiska miljön med Öjeby kyrka som sockenkyrka med omgivande kyrkstugor, och kyrkstadslivet - kyrkstadens historia.

Sommaröppet i Gammelgården 2023

• 19 juni - 29 juni, mån-tor kl 10.00-16.00
  • 3 juli - 4 augusti, mån-fre kl 10.00-17.00

Upplev Öjeby kyrkstad

Visningstugan

Är du nyfiken på hur det ser ut inne i en kyrkstuga så kan du sommartid besöka visningsstuga nr. 28 från år 1804.

Guidning och guidade turer

Under sommaren finns en guide på plats i Öjeby kyrkstad och i Piteå kyrka för drop in-guidning samt guidade turer. Övriga tider på året går det att boka tid för guidning.

Bild på Gammelgårdens entré

Gammelgården

Hjälp Smulan hitta sina kompisar!

Kyrkråttan Smulan behöver hjälp att hitta sina vänner. Upptäck Öjeby kyrkstad i sommar! En levande kulturskatt för alla åldrar. Kartor finns på plats från 12/6.

Bild på Kyrkstadscaféet och fika bilder

S:t Mary Kyrkstadscafé och butik

Mitt i Öjeby kyrkstad hittar du S:t Mary Kyrkstadscafé. Här kan du njuta av hembakat fika och köpa produkter med fokus på hållbarhet och återbruk.

Solceller på Margretelunds tak i Öjebyn.

Margretelund

Här finns flera lokaler samt ett andaktsrum som används regelbundet. En dag i veckan hålls det öppet på vår församlingsexpedition.

Öjeby kyrka

Mitt i Öjeby kyrkstad ligger Öjeby kyrka.