dopbarn i famn

Dop i Oskarshamns församling

Dopet är en kärleksgåva från Gud och ett välkomnande in i Svenska kyrkan och församlingen. Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas i Oskarshamns församling.

I dopet får vi ett löfte om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer. Det är också en glädjens fest för familj, släkt och vänner. Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. 

Välkommen att boka dop direkt här på webben

  • Scrolla nedåt på bokningssidan för att se lediga tider eller använd sökfunktionen överst. 
    Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta oss på 0491-78 42 00 eller oskarshamns.forsamling@svenskakyrkan.se
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Om ni önskar döpa fler på samma tid så fyller ni i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • När bokningen skickats till oss, gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse.
  • Det finns möjlighet att låna dopklänning och lokal för dopkalas.
  • Med reservation för eventuella ändringar vad gäller bemanningen (präst och musiker).
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Boka och planera dopet

Doptiderna ligger på lördagar kl. 11.00, 13.00, 15.00 i Oskarshamns kyrka, Kolbergakyrkan-Barnens katedral eller Kristinebergskyrkan. Önskar ni har dopet i hemmet, sommarstugan, ute i Fallebo eller någon annan plats i Oskarshamn går det också bra. Välj ”extern plats” om du bokar via webben. I webbtjänsten ovan ser du direkt vilka tider som är lediga och kan skicka in din bokning. Givetvis går det även att kontakta oss direkt på 0491-78 42 00 eller oskarshamns.forsamling@svenskakyrkans.se

För att du ska uppleva dopet som personligt och nära är det som regel bara en dopfamilj per dop om inget annat önskas.

Dopet kostar inget

Dopet kostar dig ingenting. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Det går också att utan kostnad låna någon av våra tre församlingshem till ett eventuellt dopkalas eller vår vackra dopklänning. Dessa bokar du samtidigt som du bokar dopet.
Vill du veta mer om våra kyrkor och lokaler klickar du här: Våra kyrkor och mötesplatser

Planera dopet med präst och musiker

Innan dopet har ni dopsamtal med den präst som skall döpa. I dopsamtalet går vi igenom dopgudstjänstens ordning, som finns i t.ex. psalmboken. Fundera gärna innan på om ni har önskemål om psalmer, sånger och texter. Våra musiker ger gärna förslag på sånger och sjunger en solosång om du så önskar. Är det en vän, släkting eller du själv som har tänkt sjunga så kan musikern vara behjälplig med att kompa på piano. Här får du förslag på några populärar psalmer och sånger: Dopsånger

Läs mer om hur en dopgudstjänst går till här. 

Fadder

Som förälder har du möjlighet att ge någon, eller några, som står dig nära uppdraget att vara fadder till ditt barn. Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Det handlar om att vara en vuxen förebild, någon som bryr sig, som finns där om man behöver prata. Någon som vill omsluta ditt barn med böner och goda tankar. Uppdraget handlar också om att hjälpa barnet att utforska den kristna tron.
 
Den som blir fadder ska själv vara döpt, men det finns inget formellt krav på att tillhöra Svenska kyrkan. En eller två faddrar per barn är det vanliga, men det finns också de som väljer att inte ha någon fadder.

Läs mer om fadderuppdraget här.

Dopklänningen tillåter oss att växa

Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den vita dopklänningen är en symbol för Guds närvaro. Att den är så rymlig vill berätta att dopet är någonting att växa i, oavsett ålder kan man lära och mogna i sin tro livet ut. 

I Oskarshamns församling finns en vacker dopklänning för barn att låna utan kostnad. Klänningen bokas samtidigt som dopet. Du är välkommen att prova klänningen i förväg på församlingsexpeditionen i Kyrkans hus. Ring 0491-78 42 00 eller mejla till oskarshamns.forsamling@svenskakyrkans.se

Vad förväntas av föräldrarnas tro?

Kanske undrar du, liksom många andra föräldrar, exakt vad som förväntas av dig. Tänk då på att dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet – det hänger inte på din tro. När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen.

 Läs mer om dopet på www.svenskakyrkan.se/dop 

Dopdroppe och dopljus

Kanske har du också en ljusstake kvar från ditt eget dop? Svenska kyrkan har sen länge en tradition att ge en ljusstake och ett dopljus som minne till dem vi döper.

Dop-droppe Oskarshamns församling Foto: Catarina Olsson

De som döps i Oskarshamns församling får en alldeles egen dopdroppe till minne av sitt dop. På den droppen står namn, dopdatum och dopkyrka och den får sedan hänga i dopträdet i kyrkan fram till församlingens dopåterträff. Tre gånger per år samlar vi döpta och deras familjer för att hämta hem sina droppar. Då firar vi en enkel gudstjänst med sinnesvandring som passar de små samt bjuder på smörgåstårta.

Vill du vänta med dopet? 

Ibland kan det kännas rätt att vänta ett tag med dop och samtidigt vilja att du själv eller ditt barn har en tillhörighet i församlingen. Då går det bra att kontakta oss så kan man bli medlem i avvaktan på dop.