Stadsökyrkan

Stadsökyrkan i Gammelstad ligger mellan hyreshusen på Gränderna och villaområdet längst norrut på Stadsön. Man ser kyrkan från Mariebergsvägen. Välkommen hit!

Stadsökyrkan invigdes den 24 augusti 1975. Den är byggd i trä med brunmålad fasad och pappklätt tak. Arkitekt är Guy Sjöwall.

Kyrkorummet är kvadratiskt med en vägg av glasdörrar, som kan öppnas mot kyrktorget. Rummet har även en vikvägg som gör det möjligt att utvidga rummet med serveringsrummet.

Väggarna är klädda med träpanel som är ljust blålaserad och i det hörn som har högst takhöjd, finns ett takhögt fönster. Kyrkorummet är möblerat med kopplade stolsrader och golvet täcks av keramiska plattor.

Altartavlan är en bildväv "Fem kornbröd", 180x180 cm. Konstnären är Britta Rendahl och den är vävd av Gammelstads Handväveri AB 1975.

Orgeln anskaffades 1986-87. Dopfunten är från 1975. Under påsktiden 1999 hade Stadsökyrkan en utställning med tre konstnärer. Efter den utställningen köptes det snidade korset, ofta kallat "Ekumeniskt kors", av Antero Koskitalo samt tavlan om Anden av Désirée Bergström.

Dopträdet är i smide och tillverkat av Göran Sandström, körsångare i Stadsökyrkan. Dopträdet är en gåva från honom.

I klockstapeln, av brunt trä, sitter en kyrkklocka gjuten hos Bergholtz klockgjuteri AB i Sigtuna, från 1975. Klockan väger 340 kg och är 82 cm i diameter. På ena sidan är inskriptionen "Stadsökyrkan 1975" och på den andra "Jesus sade: Kommen till mig, I alle som arbeten och ären betungade, så skall jag giva eder ro."

butik med rättvisemärkta varor

Kika gärna in i vår butik i Stadsökyrkan, där vi säljer rättvisemärkta varor. Allt från choklad, te och kaffe till smycken, sjalar och leksaker.
Butiken är öppen när kyrkan är öppen!