Foto: Anders Alm

Nederluleå kyrka

I Gammelstads kyrkstad ligger Nederluleå kyrka, församlingens huvudkyrka. Kyrkan är Norrlands största medeltida kyrka.

Öppettider i Nederluleå kyrka

Kyrkan öppen  måndag-onsdag kl.11-15
Mässa söndagar kl.11.00

Fotografering i samband med förrättningar är endast tillåten för anhöriga och gäster. 

För guidning i världsarvet, kontakta Visitor Center, Gammelstad, tel. 0920- 45 70 10. Läs mer: Världsarvet Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad

Runt kyrkan ligger kyrkstaden som består av 405 stugor uppdelade i 553 kammare. Gammelstads kyrkstad, med sin levande kyrkstadstradition, upptogs den 7 december 1996 på UNESCO:s världsarvlista över för mänskligheten omistliga kultur- och naturmiljöer.

Kyrkan invigd 1492

Kyrkan är från medeltiden och invigdes, enligt traditionen, av ärkebiskop Jakob Ulfsson den 29 juni 1492. Denna dag är aposteln Petri dag och kyrkan är helgad åt Petrus. Murverket är av natursten med fönster- och dörromfattningar samt gavlar i tegel. Tidigare har kyrkans väggar varit rappade. Vid första tillfället vitlimmades kyrkan och senare rödfärgades den. 1954 knackades putsen bort och idag ser man stenmaterialet som består av ett 40-tal olika bergarter eller variationer på bergarter. Kyrkans tak är klätt med takspån och tjärat. På taket sitter en takryttare med klot, kors och en förgylld tupp.

Interiör

Kyrkans väggar är putsade och vitkalkade. I koret finns målningar från 1500-talets början som troligen är utförda av Albertus Pictors verkstad eller skola. Under perioden 1745-1909 var målningarna överkalkade.

Golvet är sedan renoveringen 1969-71 belagt med grå kalkstensplattor.
Altarskåpet är tillverkat i Antwerpen kring 1520 och myllret av träfigurer berättar Kristi lidandes historia. Altarskåpet, det märkliga och praktfulla, innehåller scener ur Jesu liv och är ett av landets finaste. Lulebönderna betalade 900 marker silver kontant.
I koret står korstolarna från senmedeltid med sina skulpterade gavlar.
Triumfkrucifixet som är senmedeltida, belyses vid midsommar av den nedgående solen.
Dopfunten är i marmor och är senmedeltida.

Predikstolen i trä är ursprungligen snidad av Nils Fluur 1712. Skulpturerna tillkom 1745 då den även fick sin nuvarande färgsättning i rött, grönt, guld, silver och brons. Nils Fluur har även skulpterat ramarna runt minnestavlorna som finns i kyrkan.  

Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad AB och invigdes 1971. Den har 55 stämmor och 4200 pipor. Piporna varierar i längd från 5 mm till 6 m. Läs mer om kyrkans instrument.

Lekaltare

På påskdagen 2018 invigdes ett lekaltare i Nederluleå kyrka. En plats i kyrkan där barn i alla åldrar får leka gudstjänst och kyrka. Lekaltaret är tillverkat av konstnären Antero Koskitalo. Läs mer: Lekaltare i Nederluleå kyrka

Klocktornet

Den äldsta kända klockstapeln vid Nederluleå kyrka var från 1650-talet. Föregångaren till dagens klocktorn var en klockstapel i trä från 1740-talet som stod nordväst om kyrkan.

Dagens klocktorn, som står i direkt anslutning till bogårdsmuren väster om kyrkan, började byggas 1849. 1852 stod tornet klart, 39 meter högt, murat av natursten med tegel i smygar och lister, rappat och med en överbyggnad i trä med plåttak. Tornet är uppfört efter ritningar av lantmätare Erik Hollström, och utan godkännande av centrala myndigheter. Erik Lundberg, professor i arkitekturens historia, sade 1937 att han ”räknar klocktornet till det bästa i svensk arkitektur” och tyckte att det påminde om Italiens kampaniler. 

Storklockan av malm är köpt 1554 och omgjuten tredje gången 1747. Klockan väger 1 930 kg, är 149 cm hög och har en diameter av 152 cm.

Lillklockan av malm är köpt 1684 (enl. inventering 1726) och omgjuten andra gången 1851. Denna mindre klocka väger 1 680 kg, har en höjd av 135 cm och en diameter av 145 cm. Läs mer om kyrkklockorna.

Kyrkstadsseden

Kyrkstadstraditionen, att komma och övernatta i kyrkstugorna vid kyrkhelgerna, är fortfarande levande här i församlingen. De ungdomar som konfirmeras under sommaren, bor i kyrkstugorna, som generationer före dem. Det är en tradition som vi är måna om att bevara när vi bjuder in till kyrkhelg tre till fyra gånger per år. Kyrkstadstraditionen är avgörande för världsarvsstatusen. Världsarvsområdet omfattar kyrkan omgiven av kyrkstaden, borgarkvarteren, offentliga byggnader och delar av den yngre permanenta bebyggelsen.  

Takstickor på Nederluleå kyrkas tak

Sommaren 2014 renoverades taket på Nederluleå kyrka. Södra sidans takfot lades om upp till sju varv med spån och björknäver. Två av spånen som togs ner var daterade. Ett var från takrenoveringen 1912 och ett från 1799 då det enligt gamla räkenskaper gjordes en omfattande reparation av taket (1799-1800). Mycket tyder på att hela eller stora delar av taket lades om då för c:a 215 år sedan.

Världsarvet, Kyrkbyn

Vandring i världsarvet

Följ med på vandring i världsarvet kyrkbyn, Gammelstad. Se på utsikten från Nederluleå kyrkas kyrktorn, väggmålningarna inne i kyrkan, hör hur orgeln låter och upplev insidan av en kyrkstuga. Välkommen!