Vigsel

Att fira kärleken i kyrkan är en av livets stora höjdpunkter.

Som blivande brudpar har ni säkert en bild av hur ceremonin ska vara. Här kan ni läsa mer om vad som är möjligt för att det ska bli en stund att minnas.

Ett bröllop är en symbol för kärlek, tilltro till ens partner och viljan att bilda ett liv tillsammans. Ett borgeligt bröllop och en kyrklig vigsel har samma värde inför lagen, men under den kyrkliga vigseln lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut inför Gud och familj och vänner som fått turen att vara era vittnen. 

Drop-in-vigsel

Lördag 4 maj har ni möjlighet till drop-in-vigsel i Nacka kyrka. Läs mer om drop-in-vigsel här.

Hindersprövning

Innan vigseln behöver ni ansöka om en hindersprövning från Skatteverket. 

Planera vigseln

En tid innan vigseln träffar ni prästen. Då planerar ni gudstjänsten tillsammans, till exempel om ni har önskemål om texter, dikter eller musik. Hör gärna av er till den musiker som ska spela, så kan ni prata mer om vad som är möjligt. Om familj och vänner vill medverka finns många möjligheter till det. Berätta gärna om dina idéer under samtalet med prästen. Ett vanligt önskemål är att bruden vill gå in i kyrkan med sin pappa. I Nacka församling följer vi den svenska traditionen, att brudparet går in i kyrkan tillsammans. Då hamnar också fokus både på bruden och brudgummen.

Var kan vi gifta oss?

I Nacka församling har vi Nacka kyrka och Nacka kapell, Fisksätra kyrka, Forumkyrkan och Älta kyrka till ert förfogande. Varje kyrka har sin egen charm och personlighet. Om ni vill gifta er på någon annan plats än i kyrkan, kanske hemma eller utomhus på en favoritplats, så försöker vi tillgodose era önskemål så gott vi kan. Om ni vill gifta er i en annan del av Sverige så kontaktar ni den aktuella församlingen.  Om ni vill gifta er utomlands kan ni läsa mer om hur det går till här. 

Boka tid i kyrkan

Var gärna ute i god tid när ni bokar vigsel. Om ni bokar långt innan vet vi inte alltid vilken präst som ska viga er eller musiker som ska spela, men det får du veta i god tid. Tänk också på att minst en av er bör vara medlem i Svenska kyrkan för att få gifta er i kyrkan.

Bröllopsfesten

Tyvärr kan vi inte erbjuda någon festlokal för bröllopsfester. De lokaler som finns hyrs endast ut i samband med dop- och begravningskaffen. Här finns festlokaler i Nacka kommun.

Samkönat äktenskap

Homosexuellas rätt att vigas i Svenska kyrkan klubbades igenom av Kyrkomötet hösten 2009, samma år som den könsneutrala äktenskaplagstiftningen infördes i Sverige. Vi i Nacka församling gläds åt detta. Alla är varmt välkomna att viga sig hos oss. 

Ekologiskt bröllop

Ett ekobröllop kan spara både miljö och pengar. Här har vi samlat lite praktiska tips och idéer för att inspirera och förenkla planeringen av ert drömbröllop.

Låna brudkrona

I Nacka församling finns två brudkronor att låna för dig som ska gifta dig i församlingen. Hör av dig till expeditionen om du vill låna en brudkrona. Tel 08-546 06 100, nacka.forsamling@svenskakyrkan.se

Brudkrona
Kronan är i platinerat silver med akvamariner. Hårnålar ingår. Storlek: 61 mm hög och 62 mm i diameter. Brudkronan gavs till Nacka församling 1936. Foto: Helena Jergander
Brudkrona
Förgyllt silver med odlade pärlor, turmaliner och bergskristaller. Storlek: 63 mm hög och 72 mm i diameter. Hårnålar ingår. Gåva från Druidorden i Nacka 1968. Foto: Helena Jergander