Nacka församling Besöksadress: G:a Värmdövägen 14 b, 13137 Nacka Postadress: Box 31, 13106 Nacka Telefon: +46(8)54606100 E-post till Nacka församling Webbplats

Dop

Ett nytt liv har kommit till världen och det är något fantastiskt att fira. I dophögtiden samlas släkt och vänner för att välkomna och fira det lilla barnet. Vi som arbetar i din församling vill hjälpa till att göra stunden till ett fint minne för dig och din familj.

Döpas när som helst i livet

Alla barn är välkomna att döpas. Det spelar ingen roll om du som förälder är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Det vanligaste är att barnet är 3-6 månader när det döps, men man kan döpas när som helst i livet. Många döps också i samband med konfirmationen.

Boka tid för dop

I Nacka församling finns flera kyrkor som passar bra för dop, Nacka kyrka, Älta kyrka, Forumkyrkan eller Fisksätra kyrka. Men om du vill ha dopet i sommarstugan, hemma i trädgården eller på en annan plats som betyder mycket så försöker vi att ordna det. Det vanligaste är att barnet döps i en särskild dopgudstjänst, antingen en lördag eller söndag. Du kan välja mellan enskilt dop eller att ha dopet med en eller två andra familjer. Dopgudstjänsten kostar ingenting. Var gärna ute i god tid för att få det datum du önskar.

Ring 08-546 06 100 för att boka dop.

Planera gudstjänsten

Före dopet får du träffa den präst som ska döpa ditt barn. Då utformar ni dopgudstjänsten tillsammans, till exempel om ni har önskemål om texter, dikter eller musik. Hör gärna av er till den musiker som ska spela, så kan ni prata mer om vad som är möjligt. Om familj och vänner vill medverka finns många möjligheter till det. Berätta gärna om dina idéer under dopsamtalet med prästen.

Välja fadder eller kanske flera

Att välja en fadder är en möjlighet för dig att välja en extravuxen till ditt barn. Någon som vill vara ett stöd, dela glädje och liv och mest av allt ge mycket kärlek. Det kan vara en vän, ett syskon eller någon annan du tycker om. För att bli fadder behöver man vara döpt.

När får barnet sitt namn?

När ditt barn är född skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten och berättar vad ditt barn ska heta. Barnet får alltså inte sitt namn i dopet.

Medlem i Svenska kyrkan

I och med dopet blir ditt barn medlem i Svenska kyrkan. Läs mer om att vara medlem här.

Boka dop

Ring 08-546 06 100 för att boka tid för dop.

låna lokal för Dopkaffe

Låna gärna församlingssalarna i Nacka kyrka, Älta kyrka eller Fisksätra kyrka för dopkaffe. Kontakta bokningen på 08-546 06 100 eller Katarina Heikenberg så får du veta vilka datum och tider vi kan erbjuda lokal för dopkaffe.

Checklista för dig som lånar församlingssalen i Nacka kyrka för dopkaffe

Checklista för dig som lånar församlingssalen i Älta kyrka för dopkaffe

Kontakta Nacka församling

Församlingsexpedition och bokning
Församlingsexpeditionen, Nacka kyrka, Nacka kapell och Kyrkogårdsförvaltningen hittar du i Finntorp.

tel: 08-546 06 100, växel och bokning
e-post: Nacka församling