Skolklass på besök i Lunds domkyrka 2022
Foto: Karin Rosvall

Flytta en lektion till Domkyrkan

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Vi har flera olika program för förskola, skola och gymnasium. Bokningsformulär finns nedan.

Lär med domkyrkan

Ett besök i Lunds domkyrka kan ha sin utgångspunkt i olika ämnen. Det kan till exempel vara att få en introduktion till kristen tro, kunskap om Lunds historia, tala om etiska frågor, höra sagan om jätten Finn eller leta geometriska former. Programmen är förankrade i skolans läroplaner och anpassade efter skolans krav på att vara icke-konfessionell. 

Använd Lunds domkyrka som en resurs i er undervisning

Vi använder flera sinnen och olika metoder för att väcka elevernas lust att lära. Medmänsklighet, generositet och respekt för människors olikhet genomsyrar verksamheten.

Möjlighet att skräddarsy program

Alla program anpassas till gruppens storlek, kunskapsnivå och ålder. Om behoven i klassen är olika kan en gruppindelning göras för att möta dessa.

Välkommen att kontakta det pedagogiska teamet om du som pedagog har särskilda önskemål om program eller innehåll. Anpassningar kostar inget extra.
För kontaktuppgifter, se längst ner på sidan.

Besök under lovtid

Alla Lunds domkyrkas pedagogiska program är bokningsbara utan kostnad även under lovtid. Vi tar gärna emot grupper från fritidshem.

Praktiska ting att tänka på innan besöket

  • Alla besök måste föranmälas, även om ni inte vill boka ett program eller en visning. Det händer mycket i Domkyrkan, därför är det viktigt att ni hör av er så ni får bekräftat att det fungerar att ni kommer.

  • I kyrkan är det middagsbön mellan kl. 12 – 12.30 och då genomförs inga pedagogiska program.

  • Det finns ramp in till Domkyrkan. Det finns hiss mellan de olika nivåerna inne i kyrkan. Berätta vid bokningstillfället om någon behöver hiss eller annan anpassning för att besöket ska bli så bra som möjligt.

  • Toaletter finns i Domkyrkoforum bredvid kyrkan.

  • Det går bra att fotografera inne i Domkyrkan. Är det personer på bild, fråga gärna innan bilderna publiceras.

  •  Alla pedagogiska program är gratis för förskolor och skolor.

  • Tänk på att boka i god tid, populära veckor blir snabbt fullbokade.

 

Lunds domkyrkoförsamling samarbetar med Sensus

Pedagogiska program

URKUL

Det astronomiska uret i Lunds domkyrka fyller år. Det har funnits i Domkyrkan i 600 år, men för exakt 100 år sedan fick det sin nuvarande plats och genomgick en omfattande restaurering. Uret är en av Lunds största sevärdheter, men vad är ett astronomiskt ur?

Allmän visning av Lunds domkyrka

Alla åldrar. Samhällskunskap, historia, religionskunskap, bild.

Rikt dekorerat altarskåp.

Domkyrkan berättar om kristen tro

Alla åldrar. Religionskunskap, historia.

Så byggdes katedralen

Gymnasiet. Samhällskunskap, historia, religionskunskap, matematik.

Matte i katedralen

Förskoleklass, lågstadiet årskurs 1–3. Matematik, historia.

Kyrksafari

Förskola.

Ljuset från ett färggrant kyrkfönster reflekteras mot stengolvet i en kyrka.

En dag i Domskolan

Mellanstadiet årskurs 4–6. Historia, religionskunskap, bild.

Den mörka medeltiden

Mellanstadiet årskurs 4–6. Historia, religionskunskap, bild, svenska.

Skåneresan i årskurs 3

Lågstadiet årskurs 3. Historia, samhällskunskap, religionskunskap.

Till minne av – om liv och död, minnesfilmer och epitafier

Högstadiet årskurs 7–9. Religionskunskap, samhällskunskap, historia, bild.

Mattetema

Årskurs F–3. Matematik, historia.

Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.

Påsk: Från fastlagsbulle till påskägg - en vandring genom almanackan

Alla åldrar. Religionskunskap, samhällskunskap.

Den buttre herden, collage med bilder på barn och Domkyrkan.

Julkrubbevisning 2023

Alla åldrar. Religionskunskap, samhällskunskap, bild.

Bokningsförfrågan pedagogiska program

Här kan du göra din bokningsförfrågan för de skolpedagogiska programmen. Din bokning är giltig först efter att du har fått en bekräftelse per e-post.

Välkommen att göra en bokningsförfrågan, Lunds domkyrka kontaktar dig snarast för att bekräfta din bokning. Observera att programmen "Jul - möte med julkrubban" och "Påsk - möte med påsklandskapet" har egna anmälningsformulär som öppnar vecka 43 (jul) respektive vecka 7 (påsk).

Behandling av personuppgifter: Lunds domkyrka hanterar personuppgifter enligt gällande integritetslagstiftning och den rättsliga grunden är berättigat intresse. Uppgifterna sparas tills dopet är över och efterarbetet är avslutat. Uppgifter om kyrkliga handlingar bevaras i kyrkoböckerna. Personuppgifter säljas inte vidare och delas inte utanför Svenska kyrkan så länge Lunds domkyrka inte är skyldiga att göra så enligt lag. Uppgifter överförs aldrig till ett land utanför EU. Personuppgiftsansvarig är Lunds pastorat, Box 1096, 221 04 Lund. Telefon: 046-71 87 00 måndag–fredag kl. 8.30-16. E-post: lundspastorat.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se Ta kontakt om du vill ha ut information om de uppgifter som finns sparade, för att begära rättelse, överföring eller för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina uppgifter. Om du har klagomål på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att framföra dem till tillsynsmyndigheten Datainspektionen/Integritetsskyddsmyndigheten.