Två kvinnor sitter bredvid varandra inomhus och läser en tidning.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Press

Här hittar du som är journalist pressmeddelanden, nyhetstips och övrigt pressmaterial från Lunds domkyrka och länkar till Domkyrkans olika kanaler. Du når kommunikatör Linda Oskfred på 046-71 87 38.

Pressmeddelande

Konstnären Andreas. Bakom honom syns målningar och framför honom, på ett bord, ligger penslar och andra saker.

Andreas Eriksson ställer ut i Domkyrkans krypta

2023-09-13: Höstens utställning i Domkyrkans krypta heter Munkäng och konstnär är Andreas Eriksson. Utställningen omfattar en betydande och stor målning, vilken har placerats i en specialtillverkad ställning i vid kryptans brunn. Utställningen öppnar lördag 16 september kl. 10.30.

Ett blåaktigt ljus lyser in genom ett fönster i kryptan.

Jubileumshelg i Lunds domkyrka!

2023-06-20: Högtidlighållandet av Lunds domkyrkas kryptas 900-årsjubileum har pågått sedan årsskiftet men trappas nu upp när vi närmar oss själva födelsedagen. Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans östra altare till Johannes döparen och profeter och patriarker. Det ska vi fira i dagarna tre!

Kryptans altare och konstglasfönster.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Dramatiskt ljus på pelare och valv i kryptan.

Lunds domkyrka fyller 900 år

År 2023 är det 900 år sedan Lunds domkyrkas äldsta altare invigdes. Det östra altaret i kryptans absid invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen, profeter och patriarker. Det firas med ett jubileumsprogram under hela året. Den första jubileumshelgen firas 30 juni 2 juli 2023. Under helgerna i september uppmärksammas jubiléet. Runt den 17 september är vetenskap, tro och tid i centrum. Den 17 september 1923 återinvigdes nämligen uret.

Nyskrivet jubileumsoratorium

År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka då det äldsta altaret invigdes för exakt 900-år sedan, den 30 juni år 1123. Detta jubileum kommer att firas hela året i olika projekt och event. Som en del i firandet skapas ett nytt oratorium av tonsättaren Stefan Klaverdal. Ett oratorium är ett stort musikaliskt verk för orkester, kör och solister med en berättande text hämtad från bibeln.

Mörkt kors och guldig grotta i närbild på väven.

Nya textilier till Lunds domkyrka

2023-04-03: För första gången på nästan hundra år tar Domkyrkan i bruk ett nytt antependium till högaltaret. Skaparen bakom de nya textilierna är konstnär Andreas Eriksson.

Lunds domkyrka i orange ljus med blå himmel.

Katedraldag i Domkyrkan

Som en del i firandet av Domkyrkans 900-årsjubileum välkomnar vi till Katedraldag den 18 mars. Dagen uppmärksammar vad som händer i och runt Lunds domkyrka och vänder sig till alla som är nyfikna på dess långa historia eller vill prova på något av allt det som katedralen har att erbjuda.

OBS NYTT DATUM! Domkyrkans torntak lyfts tillbaka

2023-02-27 (uppdaterat 2023-03-03): I tornen har murkrönen reparerats parallellt med att genomgripande renovering av de båda avlyfta torntakens konstruktion utförts. Taken har också fått ny brädning och nya mer miljövänliga plåtar. Renoveringen av Domkyrkans torntak börjar alltså bli färdig och snart är det dags för själva återlyftet.

Glasmästare Per Hebsgaard och konstnär Erika Lagerbielke vid det nya konstglasfönstret i Domkyrkans krypta.

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

SVT visar gudstjänster från Domkyrkan

2022-12-20: Den 30 september till 2 oktober spelade SVT in två högmässor och en gudstjänst i Lunds domkyrka. Dessa kommer att visas i SVT 2 under januari med start nyårsdagen. Har du inte möjlighet att se dem när de sänds kan du se dem på SVT Play efteråt, där ligger de kvar i 180 dagar efter publicering.

Pressbilder

Lunds domkyrkoförsamling bistår gärna med högupplösta fotografier av Lunds domkyrka, Domkyrkoforum och de arrangemang vi anordnar. Bilderna är fria att använda i redaktionella sammanhang.

För att beställa ett högupplöst foto, vänligen skicka e-post till Linda Oskfred, församlingens kommunikatör. Ange till vilket ändamål du önskar använda fotot. Vi är tacksamma om du kan skicka ett exemplar av den publicerade tidningen/boken till vårt arkiv. Samtliga fotografier är fria för publicering men fotografens namn måste anges. Svenska kyrkan har också en nationell bildbank, Ikon, där pressbilder för nationell nivå publiceras.

Nyhetsarkiv

Här kan du läsa alla nyheter som är publicerade på Lunds domkyrkas webbplats.

Relaterat innehåll

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Mobilappen Medeltidens Lund

Foto: Katedralskolan och Viatact AB - Ladda ner appen Medeltidens Lund via GooglePlay

Appen Medeltidens Lund låter dig bland annat upptäcka hur det gick till att bygga Lunds domkyrka och Liberiet. Ladda ner gratis från Appstore eller GooglePlay. Appen är framtagen av elever vid Katedralskolan i Lund och företaget Viatact AB.