Foto: carlstromphotography.com

Vigsel

Välkomna att gifta er eller få ert äktenskap välsignat i Svenska kyrkan i London!

Varje vigsel/ välsignelse är en påminnelse om att all kärlek har sitt ursprung i Gud. ”Gud är kärlek” står det längst fram i Ulrika Eleonora kyrka och ur den kärleken får vi inspiration och kraft i våra relationer. Det finns en given ordning för Svenska kyrkans vigsel och välsignelser. I samråd med musiker och präst kommer ni överens om musik och textläsningar. Boka dag och tid i god tid!

Vem kan gifta sig i Svenska kyrkan i London?

Svenska kyrkan i UK går in under engelsk lag, och det innebär att man endast kan viga sig här om man är bosatt i UK. Du måste ha haft en fast adress i kommunen i minst 14 dagar.

Om ni är bosatta i Sverige

Det är många i Sverige som har önskemål om vigsel i London. Vad vi kan erbjuda är ”Välsignelse över ingånget äktenskap”. Det är en ceremoni som är mycket lik vanlig vigsel, men är ingen juridisk akt. Det innebär att ni först gifter er borgerligt (kontakta er kommun) i Sverige, och sedan har ni välsignelseceremoni här.

Om ni är bosatta i UK

I Svenska kyrkan i London sker vigseln av juridiska skäl endast i kyrkorummet. För att kunna vigas här, enligt engelsk lagstiftning, krävs både ett Marriage certificate och medlemskap i Svenska kyrkan i London. Marriage certificate ordnar man hos Superintendent Registrar. Kontakta Local council där du är skriven. Se till att göra det i god tid då det kan ta några veckor. Medlem i Svenska kyrkan i London blir ni genom en årlig donation  (rekommenderad donation för ett hushåll £110/år)

OBS! Medlem i Svenska kyrkan i Sverige är inte detsamma som medlemskap i Svenska kyrkan i London.

Bor ni i UK men önskar välsignelseceremoni istället för vigsel går det också bra. Också då krävs ert medlemskap i församlingen.

Avgift vigsel: £500

I avgiften ingår präst, organist, vaktmästare samt vigselbevis på svenska och engelska, samt avisering.

Avgift kyrklig välsignelse: £500.

I avgiften ingår präst, organist, vaktmästare, välsignelsebevis på svenska och engelska.

Samtal inför vigsel och välsignelse

Ett par veckor före gudstjänsten kontaktar prästen er för samtal. Det äger vanligtvis rum i kyrkan en dryg vecka innan gudstjänsten. Då talar ni gemensamt igenom gudstjänstordningen, psalmer och musik samt fördelar uppgifterna till eventuella textläsare. Gudstjänsten sker på både svenska och engelska om så önskas.

Musik

Ingångs- och utgångsmusik och två-tre psalmer ingår i gudstjänstmusiken. För förslag och inspiration kontakta vår organist Fredrik Karlsson, organistfredrik@swedishchurch.com i god tid och hör om den musik ni önskar går att få framförd.

Det finns många bra solister och musiker i London och Fredrik kan vara behjälplig även att förmedla dessa kontakter till er.

Bokning av lokal

Det går att boka Svenska salen om man vill ha mottagning eller bröllopsfest i anslutning till gudstjänsten. Läs mer och boka här

Övrigt

• Det är ok att fotografera under vigseln men tänk på att vara så diskret som möjligt.
  • Kom i tid - det tar tid att köra i Londontrafiken. Tänk på att vara ute i god tid. För att få information om parkering och aktuella trafikproblem, se länk.