Kontakt

Kungsörs församling Besöksadress: Kungsörs Församling, Hamngatan 15, 73631 Kungsör Telefon: +46(227)15500 E-post till Kungsörs församling Webbplats

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kungs Barkarö kyrka

Kungs Barkarö kyrka är en av landets minsta. Den rymmer endast runt 70 personer.

Kungs Barkarö kyrka är en av fyra kyrkor i Kungsörs församling. Kyrkan är en av landets minsta.
Den är byggd under 1200-talet och kyrkans murar är desamma då som nu. I det smäckra tornet hänger en av stiftets äldsta kyrkklockor, gjuten på 1200-talet.

KyrkorummetKyrkorummet är romanskt till sin prägel. Framme i koret står en dopfunt, samtida med kyrkan.
Altarskåpet är förmodligen ett svenskt arbete, troligen från 1400-talets slut, inspirerat av altarskåpet i Köpings kyrka. Mitt i kyrkan hänger ett triumfkrucifix. Också det förmodligen tillverkat av någon lokal mästare på 1300-talet.

Rik på minnen
Kyrkan är rik på minnen från Karl XI:s tid, då han ofta vistades på den närbelägna Kungsgården i Kungsör. I kyrkorummet hänger ett porträtt av Karl XI och drottning Ulrika Eleonora. Porträtten är målade av David Klöcker Ehrenstrahl, som var hovmålare.
I koret finns två taburetter skänkta av kung Karl XI. Predikstolen är från 1600-talet.

Öppettider och kontakt
Kyrkan är endast öppen i samband med gudstjänster.
För mer information kontakta församlingsexpeditionen telefon 0227-155 00

Magnus Andersson