Frågor och svar - gravskötsel

Vem sköter gravplatserna i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling?

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för den allmänna skötseln av kyrkogårdarna. Denna skötsel betalar alla skattebetalare via begravningsavgiften. Gravrättsinnehavaren ansvarar för skötseln av den enskilda gravplatsen. Om du inte har möjlighet att sköta graven själv kan du mot en avgift beställa skötsel hos kyrkogårdsförvaltningen.

Varför tas det ut en avgift om man vill ha hjälp med att sköts sin gravplats?

De pengar som kommer in genom begravningsavgiften används bland annat för att sköta de allmänna ytorna. Pengar från begravningsavgiften får inte användas för att sköta enskilda gravar utan bara till allmänna ytor och kulturgravar.

Hur beställer jag gravskötsel?

Det går att beställa från vår hemsida, via det beställningsformulär som finns. Det går även bra att ringa in beställningen eller hämta en beställningsblankett hos kyrkogårdsexpeditionen.

Får jag välja vilka blommor som planteras?

Både ja och nej. Kyrkogårdsförvaltningen har duktig personal som väljer växter som passar utefter de förutsättningar som finns vid varje gravplats. Men enstaka önskemål går att få, kontakta då kyrkogårdsexpeditionen.

Kan jag få hjälp med att tvätta rent gravstenen?

Ja, två gånger om året, före plantering av sommarblommor och efter att sommarblommorna tagits upp genomförs de gravstenstvättar som beställts. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen för prisuppgift då kostnaden varierar beroende på storlek och utseende på gravsten.

Går det att få en bevattningslåda till min gravrabatt?

Ja, det finns bevattningslådor till försäljning. I priset ingår att personal sätter lådan på plats och fyller den med planteringsjord. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen för aktuellt pris.