Foto: Amphotora /iStock/Ikon

Dop

Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Matteusevangeliet 28:18-20

                               Dopet

Foto: Magdalena Martin /Ikon

Dopet visar att vi – långt innan vi kan prestera någonting – är älskade av Gud. Dopet är också ett högtidligt mottagande av en ny familjemedlem både i barnets egen familj och i kyrkans gemenskap. Det är inte bara barn som kan döpas. Det finns ingen åldersgräns för att bli döpt. Det kan ske när som helst i livet och genom det blir du också medlem i Svenska kyrkan.

Alla kyrkor bemannas inte varje helg, det är därför viktigt att ni kontaktar oss tidigt för se vilka datum er tilltänkta kyrka finns tillgänglig. 

Dopkalas

En kladdkaka toppad med florsocker och jordgubbar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Att fira dopet med familj och vänner är en vanlig tradition. Allt från ett enkelt fika efter dopgudstjänsten till middagsbjudningar. Inget är fel, och oavsett vad Ni väljer så finns det möjlighet att låna en lokal för dopkalas i varje församling. För församlingsbor är detta gratis. 

Läs mer om dop i våra olika församlingar och önska tid för dopet här!

Checklista för dopet

  • Boka kyrka (fyll i formuläret här ovan)
  • Boka lokal för dopkalaset om ni vill ha det.
  • Bestäm faddrar (information om faddrar hittar du längre ner på den här sidan)
  • Dopklänning (köp egen eller låna av oss)
  • Vill ni ha egen solist med er till dopet? Ta kontakt med kantorn i god tid i så fall. 
  • Gästlista
  • Inbjudan
  • Dopsamtal med prästen
  • Be någon vara fotograf under dopet
  • Var ute i god tid

7 punkter om dopet! 

Dopet i sig

Varje människa är unik och oändligt värdefull. För många är dopet ett sätt att visa sin tacksamhet över det nya livet. Dopet är också den naturliga vägen in i kyrkan och församlingen. Genom dopet blir den döpte en del av en världsvid gemenskap. Här finns en större "familj" att vila i och återvända till. Här finns erbjudandet om att Gud är med oss alla dagar.

Dopsamtal

I god tid före dopet kommer du eller ni att träffa den präst som ska döpa dig eller ditt barn. Då planerar ni dopgudstjänsten tillsammans och samtalar om vad dopet betyder för dig eller er. Kanske finns det syskon eller andra barn som vill hjälpa till att tända dopljuset eller hälla upp dopvattnet? En förälder behöver inte vara döpt för att barnet ska döpas, men om önskemål finns kan det vara ett fint tillfälle att göra det i samband med barnets dop.

Medlem i Svenska Kyrkan?

Du som förälder behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att döpa ditt barn. Men den som döps blir medlem i Svenska kyrkan. Om ni önskar att barnet ska bli medlem i Svenska kyrkan utan att döpas går det bra att ansöka om medlemskap. Läs mer om medlemskap i Svenska kyrkan här!  Möjligheten att döpas finns även senare i livet.

Vad kostar dopet?

Dopet – inklusive kyrka, präst, musiker och vaktmästare – kostar ingenting. 

Lån av dopklänning

Dopklänning finns att låna utan kostnad på församlingsexpeditionen. Dopklänningen passar barn upp till sju månader.

Musik under dopet

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för soloframträdande om ni vill. Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t ex Spotify vid dopgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver ni därför köpa själva, t ex på cd-skiva eller nedladdad från Itunes. Vaktmästarna har inte möjlighet att spela upp musik under dopet, Ni obesörjer själva att ta med högtalare och sköta den. 

Fadder

Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Vid barndop är faddrarnas uppgift dels att vara en viktig vuxen person vid sidan av föräldrarna, dels att hjälpa barnet att utforska den kristna tron. Det kan innebära att komma ihåg barnets dopdag, be för barnet och på annat sätt påminna sitt fadderbarn om att det är döpt och informera om konfirmationen. Vid själva dopakten kan faddern ibland delta i textläsning och böner. Om det är ett barn som döps, kan faddern bära barnet. Vuxna som döper sig kan givetvis också ha faddrar om så önskas.

Vill du veta mer om dopet?

Läs mer på Svenska kyrkans hemsida här!