Foto: Mikael Ringlander

Vinnare av Svenska kyrkans filmpris Angelos 2024 är Om alla bara drar, av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova

Nyhet Publicerad Ändrad

Under premiärvisningen på Göteborg Film Festival söndagen den 28 januari delades priset ut av biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann.

Bilden ovan visar från vänster biskop Susanne Rappmann, Karin Wegsjö (regi), Nazira Abzalova (regi, medverkande), Paula Wahlbom (jurymedlem).

Kort beskrivning av Om alla bara drar

2024, 74 min, dokumentär
Regi: Karin Wegsjö, Nazira Abzalova
 
Nya frågeställningar och vidgade perspektiv i en film som landar mitt bland de senaste årens mest brännande politiska frågor.
 
Nazira bor med sin man och sina tre barn i Tensta. Här har de hittat ett hem och tillsammans med grannar och vänner blivit en del av en större gemenskap. Men en kväll på parkeringen stöter familjen ihop med ett gäng killar som hotar dem med pistol. Händelsen sätter djupa spår och efteråt börjar mannen och barnen prata om att flytta, vilket för Nazira är otänkbart. Hon älskar Tensta och vill kämpa för att bo kvar. Karin Wegsjö och Nazira Abzalovas Om alla bara drar är en öppen, nära och högaktuell skildring av hur människor och samhällen påverkas av gängvåldet.

Juryns motivering

I ett gediget porträtt av en familjs liv i en förort, tecknas en större bild av ett sönderfallande samhällskontrakt.

Filmen ställer brännande frågor till oss alla. Var finns visioner som inte bara uttrycks i ord, utan genom handling och närvaro?

Och vem ska stanna kvar om alla samhällsinstitutioner är frånvarande?

- I årets urval av filmer var många ganska mörka och speglar den oroliga tid vi lever i. Vårt val föll på en film som är både allvarlig och otroligt viktig. Den tar tempen på dagens tillstånd i Sverige och ställer frågor kring hur vi kan vända samhällsutvecklingen, bort från det hot och våld som sprider sig, säger Mikael Ringlander, ordförande för juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Prisutdelning filmpris 2024 Foto: Mikael Ringlander

Regissören Karin Wegsjö sade efter prisutdelningen:
- Vi blev så glada och överraskade i salongen. Vi förstod först inte vad som hände. Vi ser mycket fram att få samarbeta med er om att sprida filmen och ha samtal om den.

Prisutdelning filmpris 2024 Foto: Mikael Ringlander

Priset består av 50.000 kronor och statyetten Angelos utförd av ikonmålare Erland Forsberg.